Broederband 1: De outsiders: Opdracht

Opdracht niveau 3

Titel Broederband 1: De outsiders
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 3
Studielast 1,5 uur
Werkvorm individueel
Focus spanning
Je leert over open plekken en soorten spanning
Gemaakt door Ilse Couweleers

A

Bij 'spannende' boeken denk je misschien vooral aan thrillers en detectives, moord en doodslag en bloedstollende actie en achtervolgingen. In literatuur wordt de term spanning echter in alle gevallen gebruikt waarin de lezer, om welke reden dan ook, verder wil lezen. 

Noteer een voorbeeld van een situatie waarin je verder wilde lezen in De outsiders om meer te weten te komen over het vervolg van het verhaal, een personage of iets anders.


B

Lees de (literaire) theorie onderaan deze pagina en bekijk de afbeelding. 


Vraag 1

Neem de tabel hieronder over en vul de eerste twee kolommen aan. Er zijn al twee voorbeelden geven. Let op, je mag meerdere open plekken uit hetzelfde hoofdstuk noemen.


Vraag 2

Noteer in de derde kolom hoe de open plek wordt ingevuld.


Vraag 3

Noteer in de vierde kolom of er sprake is van een korte of een lange spanningsboog.


Vraag 4

Noteer in de laatste kolom of er sprake is van actiespanning of psychologische spanning. Er zijn al twee voorbeelden gegeven.

C

Vraag 1


Welk type open plek vind jij fijner: open plekken die een korte of lange spanningsboog veroorzaken? Leg je antwoord uit. 


Vraag 2

Welke soort spanning vind jij het belangrijkste in een verhaal: actiespanning of psychologische spanning? Leg je antwoord uit.


Vraag 3

Geef in maximaal 70 woorden je mening over de spanning in het boek Broederband 1: De outsiders.
 

(Literaire)  theorie

Veel verhalen en films worden spannend doordat het verhaal vragen bij je oproept die niet meteen beantwoord worden. Zo'n vraag wordt in de literatuurwetenschap een open plek genoemd. De afstand tussen de open plek (de vraag) en de invulling ervan (het antwoord) noem je een spanningsboog. Als een vraag al vrij snel wordt beantwoord, is er sprake van een korte spanningsboog; als het heel lang duurt voordat de vraag wordt beantwoord, is er sprake van een lange spanningsboog.

In de literatuur is er sprake van twee soorten spanning: actiespanning en psychologische spanning. Bij actiespanning gaat het om de gebeurtenissen in het verhaal. Bij psychologische spanning gaat om de gedachten en gevoelens van de personages.