Harry Potter en de steen der wijzen: Intertekstualiteit

Opdracht niveau 3 | Intertekstualiteit

Titel Harry Potter en de steen der wijzen
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 3 | Intertekstualiteit
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel of tweetal
Focus intertekstualiteit
Je leert intertekstualiteit herkennen en (de functie ervan) begrijpen.
Gemaakt door Lotte Straatsma

Deze opdracht kun je prima alleen maken, maar als je samenwerkt met iemand anders, kun je overleggen en daar kom je vaak verder mee. Als je samenwerkt, noteer dan steeds eerst je eigen antwoord en bespreek jullie antwoorden vervolgens met zijn tweeën. Formuleer uiteindelijk één gezamenlijk antwoord.

De Harry Potterserie zit vol met verwijzingen naar andere beroemde verhalen. Zulke verwijzingen in een boek naar een ander verhaal, film of muziek noem je intertekstualiteit. Sommige recensenten hebben daarom kritiek op J.K. Rowling: zij vinden dat Rowling te veel zaken uit andere (fantasie)verhalen heeft 'geleend'. Anderen hebben juist bewondering voor de manier waarop Rowling allerlei elementen uit de (wereld)literatuur in haar jeugdboekenserie heeft verwerkt.

A

Noteer zoveel mogelijk verwijzingen naar beroemde verhalen die je in het boek zijn opgevallen. Denk hierbij aan namen, wezens en gebeurtenissen. In de tabel hebben we al een paar voorbeelden gegeven. Vul de tabel aan. Je mag het internet gebruiken om informatie op te zoeken.

B

Sommige literatuurwetenschappers en recensenten menen zelfs dat Rowling zich heeft laten inspireren door de Max Havelaar (Multatuli, 1860), een van de allerberoemdste Nederlandse boeken (en dat je in de bovenbouw zeker zult tegenkomen in de literatuurlessen).

  1. Lees de openingszinnen van beide boeken.

    Harry Potter en de steen der wijzen:‘

    In de Ligusterlaan, op nummer 4, woonden meneer en mevrouw Duffeling. Ze waren er trots op dat ze doodnormaal waren en als er ooit mensen waren geweest van wie je zou denken dat ze nooit bij iets vreemds of geheimzinnigs betrokken zouden raken waren zij het wel, want voor dat soort onzin hadden ze geen tijd.

    Max Havelaar:
    ‘Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht, no. 37. Het is mijn gewoonte niet, romans te schrijven, of zulke dingen, en het heeft dan ook lang geduurd, voor ik ertoe overging een paar riem* papier extra te bestellen, en het werk aan te vangen, dat gij, lieve lezers, zo-even in de hand hebt genomen, en dat ge lezen moet al ge makelaar in koffie zijt, of als ge wat anders zijt.’
    *riem = 500 vel papier

    Een paar bladzijden later kom je erachter hoe de ik-persoon heet: Batavus Droogstoppel.

  2. Welke overeenkomst(en) zie jij tussen de twee fragmenten? Leg je antwoord uit.
  3. Hoe groot acht jij de kans dat Rowling zich inderdaad heeft laten inspireren door de Max Havelaar bij het schrijven van de openingszinnen van haar boek? Geef een cijfer van 1 tot 10 en licht je antwoord toe.
    1: heel erg kleine kans
    10: heel erg grote kans

C

Zou Harry Potter en de steen der wijzen een beter of slechter boek zijn geweest als Rowling niet allerlei verwijzingen naar beroemde literaire verhalen in het boek had opgenomen? Licht je antwoord toe.