Waar het licht is: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Intertekstualiteit

Titel Waar het licht is
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 4 | Intertekstualiteit
Studielast 1,5 uur
Werkvorm individueel
Focus intertekstualiteit
Je leert intertekstualiteit herkennen en begrijpen.
Gemaakt door Lotte Straatsma
Bron Jürgen Peeters, 'Recensie: Jennifer Niven - Waar het licht is', op: Tzum.info

In Waar het licht is komen veel verwijzingen voor naar de beroemde Britse schrijfster Virginia Woolf. Zulke verwijzingen in een boek naar een ander verhaal, film of muziek noem je intertekstualiteit. Niet iedereen waardeert deze intertekstuele verwijzingen naar Virginia Woolf: sommige recensenten noemen dit een trucje om het boek een literair sausje te geven.


A

Op p.70 citeert Finch in een chatgesprek met Violet voor het eerst een zin van Virginia Woolf.


Vraag 1

We lezen dat Finch tot dat chatgesprek nooit veel op had met de schrijfster Virginia Woolf. Waardoor kent Finch deze schrijfster wel?


Vraag 2

Een uitgebreider citaat uit diezelfde brief van Woolf is te vinden op p.96-97 en op p.272. Als je Waar het licht is helemaal hebt gelezen, kun je stellen dat dit citaat een belangrijke vooruitwijzing is. Verklaar dit in minimaal 30 woorden.


Vraag 3

Naar wie verwijst de ‘jij’ in het citaat op p.272? 


Vraag 4

Denk jij dat die persoon daar hetzelfde over denkt? Leg uit waarom wel/niet.


B

Wanneer Violet in datzelfde chatgesprek (p.70) antwoordt in citaten van Virginia Woolf, zoekt Finch op internet naar andere citaten van Woolf. Zo ontdekken Violet en hij het boek De golven.


Vraag 1

Waarom kun je uit de titel De golven al afleiden dat het boek bij Finch past?

Vooral de onderstaande twee citaten uit De golven spelen een belangrijke rol in Waar het licht is.
1 ‘Ik voel wel duizend kwaliteiten in me opwellen. Ik ben afwisselend schalks, vrolijk, lusteloos, melancholiek. Ik ben geworteld, maar ik stroom. Een en al goud, stromend.’
2: ‘Ik heb nog nooit zo’n opwindend moment beleefd als dit. Ik fladder. Ik dein. Ik stroom als een plant in de rivier, drijf nu eens deze, dan weer die kant op, maar geworteld, zodat hij bij me kan komen. “Kom,” zeg ik, “kom.”


Vraag 2

Deze regels uit De golven spreken Finch en Violet aan. Dat is de reden dat ze ze naar elkaar sturen. Begrijp jij dat Finch en Violet deze citaten mooi vinden en naar elkaar sturen? Licht je antwoord toe.

Deze citaten uit De golven komen op de volgende bladzijden terug: p.82, 262, 282 en 326.


Vraag 3

Jennifer Niven heeft deze verwijzingen natuurlijk niet voor niets juist op deze plekken in het verhaal opgenomen. Leg per fragment uit waarom dat zo’n belangrijk moment in het boek is. 


Vraag 4

Geef voor elk van de vier plekken aan wat het verband is tussen Waar het licht is en de citaten van Woolf.


C


Vraag 1

Waarom heeft de schrijfster ervoor gekozen om citaten van Virginia Woolf in haar boek op te nemen, denk je? Maak een keuze en leg je antwoord uit:
A Met de citaten wil de schrijfster haar boek meer diepgang geven.
B De citaten vormen een contrast met het verhaal van Finch en Violet.
C De citaten werpen een ander licht op het verhaal van Finch en Violet.
D De citaten versterken zetten je aan het denken over het verhaal van Finch en Violet.
E De schrijfster is een fan van Virginia Woolf en wil er met deze citaten voor zorgen dat meer jongeren boeken van Woolf gaan lezen.


Vraag 2

In een recensie op het literaire weblog Tzum (zie: bron 1) ergert recensent Jürgen Peeters zich aan Nivens schrijfstijl, waarmee ze volgens hem voldoet aan de clichés van het genre (Young Adultromans): ‘zoals bekrompen ouders en wereldwijze jongeren die grossieren in citaten uit Virginia Woolfs oeuvre, zogenaamd om het geheel toch een literair elan te geven.’
De recensent vindt al die verwijzingen van Virginia Woolf maar niks. Wat vind jij: zou Waar het licht is een beter of een slechter boek zijn als Jennifer Niven geen verwijzingen naar Virginia Woolf in haar boek had opgenomen? Licht je antwoord toe.


Extra

Lees de recensie van Jürgen Peeters op Tzum aandachtig door en schrijf een (korte) reactie op zijn recensie en plaats die onderaan zijn artikel.