Wolfsroedel: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Mening

In de afgelopen jaren zijn er met enige regelmaat jongerenromans verschenen die in de (volwassen) pers hebben geleid tot de vraag of ze wel geschikt waren voor jonge lezers. Zo kreeg Bunkerdagboek van Kevin Brooks in Engeland de Carnegie Medal, maar vonden meerdere recensenten dat het boek eigenlijk verboden zouden moet worden: het zou te rauw, te wreed zijn en, vooral, geen enkele hoop bieden. Hetzelfde werd opgemerkt over Wolfsroedel.

Titel Wolfsroedel
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 4 | Mening
Studielast 2 à 3 uur
Werkvorm individueel
Focus mening
Je leert een standpunt in te nemen in een discussie over de geschiktheid van een boek voor jonge lezers
Gemaakt door Marlies Schouwstra
Bron 1 Floortje Zwigtman, 'Kinderen moeten het kwaad in zichzelf leren kennen, in: de Volkskrant, 13 augustus 2002, op: volkskrant.nl.
Bron 2 Marieke Henselmans, 'Wolfsroedel is een boek dat geen hoop biedt', in: de Volkskrant, 15 augustus 2002, op: volkskrant.nl.

A


Heb jij je gestoord aan de wreedheden die worden beschreven in Wolfsroedel? Licht je antwoord toe in ongeveer 50 woorden.


B


Lees bron 1.   


Vraag 1 a


Wat wilde Floortje Zwigtman bereiken met Wolfsroedel?


Vraag 1 b



Waarom wilde ze dat? Noteer alle argumenten die Zwigtman gebruikt.   


Vraag 1 c


Heeft Floortje Zwigtman wat jou betreft haar doel bereikt? Leg je antwoord uit.   


Vraag 2


Lees bron 2 en noteer alle tegenargumenten van Marieke Henselmans.


C


Wat vind jij van deze discussie rondom Wolfsroedel? Maak een keuze en licht je antwoord toe. Je mag meerdere antwoorden kiezen.


Antwoord A


Ik vind het een nutteloze discussie. Jongeren zijn echt wel wat gewend.


Antwoord B


Ik vind deze discussie misplaatst. Er komt wel veel geweld voor in Wolfsroedel, maar door de manier waarop dat beschreven wordt, maakt Floortje Zwigtman het niet erger dan het is.


Antwoord C


Ik vind het niet belangrijk. Er worden wel wreedheden begaan in Wolfsroedel, maar het boek gaat nog over zoveel meer.


Antwoord D 


Wolfsroedel is wel een wreed boek, maar dat moet het ook zijn: Je kunt geen boek schrijven over de oorsprong van geweld, zonder dat geweld te beschrijven. Het is dus goed dat er discussie over is ontstaan.


Antwoord E


Ik kan me goed voorstellen dat sommige mensen Wolfsroedel een schokkend boek vinden en het is goed dat er wordt gediscussieerd over hoe ver schrijvers in een jeugdroman kunnen gaan.


Antwoord F


Ik snap wel dat Wolfsroedel discussie oproept, maar die zou wat mij betreft moeten gaan over de manier waarop het geweld beschreven wordt.


Antwoord G


Anders, namelijk…