Edelstenen

Werkstukken en spreekbeurten

Edelstenen worden verwerkt in mooie sieraden. Maar weet je dat een diamant nog helemaal niet zo mooi is als hij niet geslepen is?

Wat is er zo speciaal aan een edelsteen?

Edelstenen hebben drie kenmerken die ze zo speciaal maken: schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. Oftewel edelstenen zijn mooi, ze gaan heel lang mee en je vindt ze niet overal. De bekendste edelstenen zijn de diamant, de rode robijn, de groene smaragd en de blauwe saffier.

Mineralen

Edelstenen zijn mineralen. Mineralen komen in de natuur voor en hebben een kristalstructuur. Dit betekent dat ze een regelmatig patroon hebben. De moleculen of atomen van een mineraal vormen dan bijvoorbeeld allemaal kubusjes, of een andere vorm.

Diamant

Als er nog niks met een diamant gedaan is, dan ziet hij er gewoon uit als een klein steentje van troebel glas. Een diamant gaat pas schitteren als hij geslepen is. De diamant is de allerhardste steen die er bestaat. Een diamant is zo hard dat hij alleen maar geslepen kan worden met een andere diamant! De meeste diamanten komen uit Zuid-Afrika en uit Rusland.    

Slijpen

Edelstenen kunnen in allerlei vormen geslepen worden. Er zijn twee hoofdvormen:

  1. cabochon – de edelsteen krijgt een bolle vorm.
  2. gefacetteerd – het oppervlak wordt verdeeld in verschillende ‘vlakjes’.

De manier waarop een edelsteen geslepen wordt, bepaalt hoe het licht erin valt. De bekendste manier van slijpen is de briljant. Een briljant heeft heel veel vlakjes, altijd hetzelfde aantal en in dezelfde vorm. Alleen geslepen diamanten mogen briljant genoemd worden.