Eilanden

Werkstukken en spreekbeurten

Wonen op een prachtig eiland, wie wil dat nou niet? Maar als je op een eiland heel ver van het vasteland af woont, heb je sommige levensmiddelen of spullen niet altijd zomaar bij de hand. Iets voor jou, of toch niet?

Soorten eilanden

Sommige eilanden liggen midden in een oceaan. Deze eilanden heten oceanische eilanden. Eigenlijk zijn het de toppen van bergen op de zeebodem. Andere eilanden liggen op de rand van een werelddeel. Ze horen bij een continent en heten daarom continentale eilanden. Continentale eilanden ontstaan als een laaggelegen stuk land overstroomt. Een hoger gelegen stuk land wordt daardoor afgescheiden van het vasteland.

Eilandbewoners

Op eilanden die ver van het vasteland liggen, leven de mensen vaak nog op de traditionele manier. Het leven op zo'n eiland is niet altijd gemakkelijk. Spullen die de mensen op het eiland zelf niet kunnen maken, moeten van heel ver komen. Dat is duur en kan lang duren. Ook zijn er vaak geen goede scholen en is er geen hogeschool of universiteit. Jongeren trekken daarom vaak weg. Er zijn ook eilanden waar het leven juist heel modern is, zoals Singapore.

Zeldzame planten en dieren

Doordat sommige eilanden zo ver van het vasteland vandaan liggen, leven er vaak planten en dieren die je nergens anders ziet. Die hebben zich op een heel andere manier ontwikkeld dan op het vasteland. De reuzenschildpad en de zeeleguaan op de Galápagoseilanden zijn goede voorbeelden. Op oceanische eilanden vind je vooral vogels en insecten. Ook vogels die niet kunnen vliegen. Zoogdieren, amfibieën en zoetwatervissen komen op oceanische eilanden juist bijna niet voor.