Grotten

Werkstukken en spreekbeurten

In druipsteengrotten vind je stalactieten en stalagmieten. Heb je daar ooit van gehoord?

Holle ruimte

Een grot is een holle ruimte in een berg of rots. Grotten ontstaan vaak in gesteente waar kalk inzit. Water lost een stof in kalksteen op, waardoor openingen ontstaan. Dit gaat heel langzaam. Het kan wel duizenden jaren duren voordat een grot is ontstaan. Hij blijft ook van vorm veranderen zolang er water door blijft stromen of druppelen.

Grootste grot

De allergrootste grot op aarde is de Hang Son Doong in Vietnam. Deze heeft verschillende gangen en ruimtes. De grootste ruimte is zo groot dat er een wolkenkrabber in zou kunnen staan! In 1991 ontdekten mensen Hang Son Doong. In 2010 werd hij helemaal in kaart gebracht.

Druipsteengrot

Er zijn grotten waarin kegels zijn ontstaan door druppelend, kalkhoudend water. De kegels die aan het plafond hangen, heten stalactieten. En de kegels op de bodem van de grot noemen we stalagmieten. Dit ziet er sprookjesachtig uit. Je vindt zulke druipsteengrotten bijvoorbeeld in de Ardennen. In het Belgische Han zijn grotten van wel tien kilometer lang.

Andere grotten

Er zijn ook grotten in vulkanisch gesteente. Die ontstaan door lava. Zandsteengrotten worden gevormd als gevolg van erosie door wind en water. In Nederland hebben we in Limburg groeves. Dat zijn door mensen gemaakte grotten. Mijnwerkers haalden het gesteente eruit om het te verkopen als bouwmateriaal.

Grottekeningen

In de prehistorie maakten mensen tekeningen in grotten. Bijvoorbeeld van dieren waarop ze jaagden. Bij Maros-Pangkep in Indonesiƫ zijn grottekeningen die zeker 39.900 jaar oud zijn.