Koraalrif

Werkstukken en spreekbeurten

Koraalriffen vind je in ondiep water aan tropische kusten. Weet jij waar het grootste koraalrif ter wereld te vinden is?

Wat is koraal?

Op het eerste gezicht lijkt koraal een plant, maar het zijn miljoenen diertjes die dicht op elkaar leven. Ze worden ook wel poliepen genoemd. Koraaldiertjes hebben een omhulsel van kalk. Gaat het diertje dood, dan blijft het omhulsel bestaan. Deze miljoenen omhulsels en diertjes noem je een koraalrif. Je vindt koraalriffen langs kusten van warme landen. Op een koraalrif leven allerlei dieren samen die elkaar beschermen, maar elkaar ook opeten. Sommige dieren slapen ’s nachts en andere overdag. Zo zijn de ruimte en het voedsel goed verdeeld.

Groot Barrièrerif

Het Groot Barrièrerif (of: Great Barrier Reef) ligt in de Koraalzee bij Australië. Het is het grootste koraalrif ter wereld en bestaat uit meer dan 2900 riffen. Veel toeristen trekken naar Australië om met eigen ogen het Groot Barrièrerif te zien. Ze gaan er duiken of snorkelen.

Vormen en kleuren

Verschillende dieren vinden voedsel en bescherming op koraalriffen. Je ziet op een koraalrif dan ook veel verschillende vormen en kleuren. Er zijn kleurige zeeanemonen, vissen, sponzen en zeesterren. Wist je dat bijna een derde van alle vissoorten op een koraalrif leeft? Koraalriffen zijn ook voor de mensen in tropische streken belangrijk. De mensen vangen er vis en vinden er grondstoffen voor medicijnen. De toeristen die de riffen bezoeken, leveren veel geld op.

Bedreigingen

Maar deze toeristen veroorzaken ook problemen. Onvoorzichtige toeristen vernielen het koraal. Er worden ook veel souvenirs van koraal gemaakt. Ook vervuiling van het water is slecht voor het koraal. Soms wordt een koraalrif vernield, omdat er steen en kalk wordt gewonnen. Met het Groot Barrièrerif gaat het ook niet goed. In de afgelopen dertig jaar verloor het 2300 kilometer lange rif al meer dan de helft van het koraal. Het koraalrif kan dan de kust niet meer beschermen. Als er koraal verdwijnt, is dit slecht voor de dieren die op het rif leven.

Zware stormen en regen zijn ook een bedreiging voor het koraalrif. Door de opwarming van de aarde komt dit steeds vaker voor. Op sommige plekken verkleurt het koraal, doordat het zeewater warmer wordt. Goededoelenorganisaties proberen mensen hiervan bewust te maken en het rif te beschermen.