Landkaarten

Werkstukken en spreekbeurten

Landkaarten maken is een heel precies werkje. Weet jij hoe je iemand noemt die dit doet?

Landkaarten vroeger en nu

Al meer dan 2500 jaar proberen mensen de wereld in kaart te brengen, met als doel niet te verdwalen op land en zee. Landkaarten van vroeger waren vaak gebaseerd op verhalen van reizigers of op ideeën uit de tijd dat de kaarten werden gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld kaarten met Jeruzalem als middelpunt van de wereld, of landkaarten met een platte aarde als uitgangspunt. Niet zo gek als je bedenkt dat men pas sinds dertig jaar in staat is om de aarde als geheel te bekijken vanuit de ruimte. Tegenwoordig worden kaarten gemaakt met behulp van satellietfoto’s en de computer. Ze zijn daardoor heel nauwkeurig. Cartografie is de kunst, de wetenschap en de techniek van het kaart maken. Iemand die kaarten ontwerpt, noem je een cartograaf.

Soorten kaarten

Er zijn vier soorten landkaarten. Welke kaart je het beste kunt gebruiken, hangt af van wat je wilt weten.

  1. Overzichtskaarten geven een algemeen beeld van een gebied. Dat kunnen bijvoorbeeld natuurkundige kaarten zijn. Daarop staan rivieren, zeeën en gebergten. Je gebruikt ze om te bekijken hoe een bepaald gebied eruitziet, waar bijvoorbeeld bergen en rivieren zijn. Of het kunnen staatkundige kaarten zijn, die landen en provincies met hun hoofdsteden aangeven. 
  2. Thematische kaarten laten zien hoe mensen het land gebruiken voor woningbouw, landbouw enzovoort. Je kunt ze gebruiken om informatie te zoeken over bevolkingsdichtheid of verspreiding van godsdiensten.
  3. Topografische kaarten geven een precies beeld van een bepaald gebied. Je gebruikt deze kaarten om een route te plannen of om op te zoeken waar iets ligt. 
  4. Bijzondere vormen van landkaarten zijn de globe (kaart op een wereldbol) en 3D-kaarten. Een globe geeft de meest natuurgetrouwe weergave van de aardbol. 3D-kaarten worden gemaakt in reliëf. Sommige mensen vinden dat dergelijke kaarten makkelijker te gebruiken zijn.