Lawines

Werkstukken en spreekbeurten

Het voorspellen van lawines is lastig. Zelfs ervaren berggidsen kunnen erdoor verrast worden. En lawines zijn erg gevaarlijk!

Zwaartekracht

Het ontstaan van een lawine heeft te maken met de zwaartekracht, de temperatuur, de zon, de wind, de hoeveelheden gevallen sneeuw, de kristalstructuur, de ondergrond en de hellingsgraad. Maar bijna altijd is het lawinegevaar het grootst als er flinke hoeveelheden verse sneeuw zijn gevallen. Ruwweg kunnen lawines onderverdeeld worden in rollawines en stuiflawines. Een stuiflawine komt met honderden kilometers per uur naar beneden en kan bomen omverblazen. Een rollawine kan mensen en zelfs hele huizen met zich meesleuren en onder zich begraven.

Witte dood

Lawines vormen een gevaar voor wintersporters. Wanneer slachtoffers onder de sneeuw raken, is de kans dat ze het overleven het grootst als ze binnen een kwartier worden gevonden. Na 45 minuten overleeft slechts een derde van de slachtoffers. En zelfs als iemand levend wordt gevonden, is er nog steeds kans dat diegene overlijdt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat het slachtoffer beweegt voordat hij voldoende opgewarmd is. Dan komt er te veel koud bloed uit de ledematen en wordt de kerntemperatuur van het lichaam gevaarlijk laag. Lawines worden ook wel de witte dood genoemd.