Maan
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Vaak zie je de maan zó goed dat hij helemaal niet zo ver weg lijkt. En astronauten kunnen ernaartoe. Maar weet jij hoe ver de maan van de aarde vandaan is?
Maneschijn
Als het donker is en er geen wolken zijn, kun je de maan zien. Soms is de maan rond, maar soms zie je maar een klein deeltje van de maan. De maan is een satelliet die rond de planeet draait. Hij ligt bijna 400.000 kilometer van de aarde vandaan! De maan is grijsbruin en geeft géén licht, al lijkt dat wel zo. Hij licht op door het zonlicht dat erop schijnt.
Onleefbaar
Leven op de maan is niet mogelijk, want er is geen zuurstof en ook geen water. Het zou ook geen pretje zijn: temperaturen kunnen er uiteenlopen van 170 graden onder nul tot 130 graden Celsius boven nul. Er leven ook geen planten en dieren op de maan. Ruimtevaarders, die onderzoek doen op de maan, kunnen alleen met speciale ruimtepakken en een zuurstofhelm op de maan lopen. Anders stikken ze.
Draaien om de aarde
Al miljoenen jaren cirkelt de maan om de aarde heen. De maan is vier keer kleiner dan de aarde. Door de zwaartekracht trekken de aarde en de maan elkaar aan. Dat ze nooit op elkaar botsen, komt doordat de maan met heel hoge snelheid om de aarde draait. Door die snelheid kan hij niet op de aarde vallen. Omdat de maan kleiner is dan de aarde is de zwaartekracht er minder sterk. Het voelt voor ruimtevaarders erg raar om op de maan te lopen. Ze wegen daar bijna niets. In 1969 stapte de eerste mens op de maan: Amerikaan Neil Armstrong.
Maansverduistering
Wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan (met de aarde in het midden) is er een maansverduistering. De maan krijgt dan geen zonlicht en staat in de schaduw van de aarde. Het wordt dan dus donker. Maansverduisteringen zijn er alleen tijdens volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Als er op de aarde een maansverduistering is, is er op de maan een zonsverduistering: de aarde staat dan voor de zon. Tussen 2001 en 2050 zijn er 116 maansverduisteringen.
Ontstaan
Er wordt gedacht dat de maan is ontstaan doordat de aarde botste met Theia, een object dat ongeveer even groot moet zijn geweest als Mars. Hierbij brak een brok materie los van de aarde, waaruit de maan werd gevormd. Gesteenten op de maan zijn van dezelfde materie als de aardkost. Dit bevestigt de gedachte dat de maan uit de aarde is ontstaan.
Boeken
-
Giles Sparrow
-
Leon Gray
-
Peter Rees
Filmpjes
-
bron: Schooltv
-
bron: Schooltv
-
bron: Schooltv
-
bron: Schooltv
-
bron: Schooltv
Wanneer was de eerste maanlanding?
bron: Schooltv/High Speed History
Apollo 8, voor het eerst naar de maan
bron: Schooltv/EenVandaag in de klas
-
bron: Schooltv
-
bron: Schooltv/Govert naar de grenzen van het heelal
-
bron: YouTube/NOS op 3
Meer over Maan op andere sites
-
Wikipedia
Uitgebreide informatie over de maan.
-
Astronomie.nl
Meer lezen over de maan.
-
Wikipedia
Hier lees je wat een maansverduistering is.
-
Wikipedia
Informatie over astronaut Neil Armstrong.
-
NEMO Science Museum
Is er water op de maan?
-
NPO Kennis
Waarom zijn we al bijna 50 jaar niet meer op de maan geweest?