Orkanen

Werkstukken en spreekbeurten

Orkanen ontstaan in de tropen en zijn de meest krachtige stormen op aarde. In 2017 werd het eiland Sint-Maarten zwaar getroffen door orkaan Irma.

Kenmerken

Een orkaan is een heel krachtige storm met wervelwinden die snelheden van 120 km per uur of meer kunnen halen. Ze komen de laatste tijd meer voor, omdat het zeewater steeds warmer wordt.

Ontstaan

Orkanen ontstaan in gebieden net ten noorden en ten zuiden van de evenaar. Dit zijn de heetste gebieden op aarde en dus is het water van de oceanen er heel warm. Oceanen met een temperatuur boven de 27 graden Celsius produceren de warme, vochtige damp die een orkaan nodig heeft om zich te vormen. Doordat de waterdamp condenseert, wordt het nog warmer, waardoor de lucht sneller stijgt en het dus nog harder gaat waaien. Door de draaiing van de aarde gaat het systeem om zichzelf heen draaien en ontstaat een tropische storm. Als de windsnelheden boven de 118 km per uur uitkomen, is het een orkaan.

De naam van een orkaan

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) kiest de naam voor een orkaan. Dit wordt gedaan om orkanen uit elkaar te kunnen houden. Sinds de Tweede Wereldoorlog worden er persoonsnamen gebruikt om een specifieke storm aan te duiden. Om de beurt krijgt de storm een jongens- of een meisjesnaam. De eerste storm van het jaar begint met een A. Als de storm veel schade heeft aangericht en mensenlevens heeft gekost (bijvoorbeeld Katrina), wordt de naam nooit meer gebruikt.