Plasticsoep

Werkstukken en spreekbeurten

In het noorden van de Grote Oceaan drijven grote hoeveelheden plastic en ander afval bij elkaar. Dit wordt plasticsoep of drijvende vuilnisbelt genoemd. Onderzoekers denken dat de hoeveelheid plasticsoep ongeveer 35 keer zo groot is als de oppervlakte van Nederland. Plasticsoep is slecht voor het milieu en voor de dieren die in de oceaan leven.

Plastic verpakkingen

Heel veel dingen die we iedere dag gebruiken zijn van plastic gemaakt of zitten in een plastic verpakking. Na gebruik gooien we het plastic weg. Een deel daarvan komt in het milieu terecht. De natuur kan het niet zelf afbreken en recyclen, dus het blijft heel lang liggen. Veel van dit afval komt uiteindelijk in de zee terecht. De stroming neemt het met zich mee en verzamelt steeds meer stukken plastic, zoals flessen en visnetten. Maar ook heel kleine deeltjes plastic drijven en zweven in het water. Deze worden microplastics genoemd.

Gevaarlijk voor dieren

De plasticsoep is slecht voor het milieu en kan gevaarlijk zijn voor de dieren die in de zee leven. Zij zien de drijvende stukjes plastic aan voor plankton en eten het op. De stukjes plastic stapelen zich op in de maag van het dier, waardoor het uiteindelijk doodgaat. Dieren kunnen ook vast komen te zitten in een stuk plastic, waardoor ze niet goed meer kunnen zwemmen.

Oplossing

Het is belangrijk dat de plasticsoep wordt opgeruimd. De Nederlandse jongen Boyan Slat is daar heel druk mee. Hij bedacht een installatie waarmee het drijvende afval kan worden opgeruimd: The Ocean Cleanup. Zijn uitvinding ging in 2018 voor het eerst het water op. Het opgevangen afval wordt, nadat het gevangen is, gerecycled.