Poolgebied

Werkstukken en spreekbeurten

In de poolgebieden is het erg koud, toch? Maar de aarde warmt op en daardoor smelt poolijs. Wat daar erg aan is? Dat lees je hier.

Arctica

De Noordpool, of Arctica, ligt in de Noordelijke IJszee. In het uiterste noorden bedekken sneeuw en ijs het grootste deel van het Arctische land- en zeeoppervlak. Dit is geen landijs zoals op de Zuidpool en Groenland, maar zee-ijs. Dit ijs is 1 tot 4 meter dik en bestaat uit bevroren zeewater. Op sommige plekken is de bodem het hele jaar door bevroren. Dat noemen we permafrost. 's Zomers smelt veel van het ijs. Maar in de winter vriest het vaak weer aan. Zo kan een groot deel van de Noordelijke IJszee dichtvriezen. IJsberen zijn de bekendste dieren op de Noordpool. Hun dikke vacht beschermt ze tegen de kou. Andere dieren die op de Noordpool leven, zijn poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen. De mensen die op de Noordpool wonen, zijn de Inuit (een mooier woord voor eskimo's).

Antarctica

De Zuidpool, of Antarctica, ligt in de Zuidelijke Oceaan. De Zuidpool heeft een bergachtig landschap met een laag ijs erop. Het is er nog kouder dan op de Noordpool. Op de Zuidpool wonen geen mensen. Het is er veel te koud en het waait er erg hard. Het kan er wel zestig graden vriezen! Ter vergelijking: in Nederland vriest het meestal niet harder dan vijf graden. Pinguïns zijn de bekendste dieren op de Zuidpool. Gelukkig voor hen zijn er geen ijsberen op de Zuidpool, dan zouden ze allemaal snel opgegeten worden! Een ander dier dat op de Zuidpool woont, is de reuzenalbatros. Dieren die op en rond de Noordpool én de Zuidpool voorkomen, zijn bijvoorbeeld zeehonden en walvissen. De poolgebieden kennen korte zomers, waarbij de zon bij de poolcirkel niet ondergaat. En lange winters, waarbij de zon niet te zien is.

Broeikaseffect

De poolgebieden worden bedreigd door vervuiling. Vervuiling komt door bezoekers, mijnbouw en fabrieksafval dat via rivieren in de zeeën terechtkomt. Een ander groot probleem is het broeikaseffect. Dat is de opwarming van de aarde. Door auto’s en industrie komen er schadelijke gassen in de lucht, die de opwarming veroorzaken. Het ijs in de poolgebieden begint daardoor langzaam te smelten. Op de Noordpool stijgt de temperatuur twee keer zo snel als op andere plekken op aarde. Dit komt doordat het witte ijs het zonlicht en dus de warmte terugkaatst. Gesmolten ijswater neemt meer warmte van het zonlicht op. Als er veel poolijs smelt, kunnen pooldieren niet goed overleven. Ook komt smeltwater in de zeeën terecht en dat geeft meer kans op overstromingen. Daarnaast zit er boven de Zuidpool een gat in de ozonlaag. De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke zonnestralen. Hoe groter het gat wordt, hoe meer schadelijke stralen mens en dier kunnen bereiken. Gelukkig wordt het gat langzaam kleiner.

Maatregelen

Je snapt dus wel dat er maatregelen tegen de opwarming van de aarde nodig zijn. Regeringen van verschillende landen stellen bijvoorbeeld regels op voor fabrieken om zo de uitstoot van schadelijke gassen te beperken. Daarnaast wordt er steeds meer duurzame energie gebruikt, die gewonnen wordt uit natuurlijke bronnen zoals de wind en de zon. Zelf kun je bijvoorbeeld spaarlampen gebruiken voor energiebesparing, korter douchen, spullen hergebruiken om afval te verminderen en minder vaak gebruikmaken van de auto of het vliegtuig.