Regenboog

Werkstukken en spreekbeurten

Een regenboog bestaat uit een heleboel kleuren. De kleuren die wij het beste kunnen zien, zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Ook is een regenboog eigenlijk geen boog, maar een cirkel. Weet jij hoe een regenboog ontstaat?

Prisma

Zonlicht lijkt kleurloos, maar dat is het niet. Licht bestaat namelijk uit allerlei kleuren die samen kleurloos worden. De bekende wetenschapper Isaac Newton bewees dit met behulp van een prisma, een doorzichtige piramide waarmee licht te breken is. Wanneer er licht op het prisma schijnt, worden de verschillende kleuren zichtbaar.

Regendruppel

Hetzelfde gebeurt als zonlicht onder de juiste hoek door een regendruppel schijnt. Omdat een druppel rond is, is een regenboog dat ook. Vanaf de grond zien we maar de helft van een regenboog. Als we in een vliegtuig zitten, kunnen we de hele cirkel zien. ’s Morgens en aan het einde van de middag heb je de meeste kans om een regenboog te zien. Dan staat de zon het laagst, zodat die op de juiste manier door de druppels schijnt. Je moet dan met je rug naar de zon staan en met je gezicht naar de regen.

Ezelsbruggetjes

Een regenboog bestaat uit een heleboel kleuren, maar er zijn zeven kleuren die we het beste kunnen zien. Om te onthouden welke dit zijn, zijn er twee bekende ezelsbruggetjes: ‘ROGGeBrood Is Vies’ en ‘Roddelen Over Gekke Grote Broer is Vals’. De hoofdletters zijn de beginletters van de kleuren.

Bijgeloof

Vroeger dachten mensen dat een regenboog een speciaal teken was. In Noorwegen en Zweden geloofden mensen dat een regenboog een brug naar de hemel was, en in Griekenland dachten ze dat de regenboog een godin was. In Ierland ontstond het geloof dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud stond. Nu weten we dat dit bijgeloof is.