Schiphol

Werkstukken en spreekbeurten

Schiphol is een hele grote luchthaven waar dag en nacht van alles gebeurt en waar heel veel mensen werken. Wist je dat er ook 'ijsberen' werken op Schiphol?

Grootste luchthaven van Nederland

Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. Schiphol ligt vlakbij Amsterdam. Voluit heet het Amsterdam Airport Schiphol. Er zijn in Nederland nog een paar vliegvelden, bijvoorbeeld in Rotterdam en in Eindhoven. Maar die zijn niet zo groot als Schiphol. De luchthaven Schiphol is zo groot als een middelgrote stad. Er zijn acht pieren, waarvandaan de vliegtuigen vertrekken. Ook zijn er drie vertrekhallen en vier aankomsthallen. Schiphol heeft zelfs een eigen treinstation. Verder zijn er vrachtgebouwen, cateringgebouwen, verkeerstorens, kantoorgebouwen, parkeergarages en hotels. Er zijn zelfs drie brandweerkazernes op Schiphol. Schiphol heeft zes start- en landingsbanen. De Polderbaan is het breedst en het langst. Daar kunnen hele grote vliegtuigen landen. De korte Oostbaan wordt alleen door kleinere vliegtuigen gebruikt. De andere banen zijn de Aalsmeerbaan, de Kaagbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan. 

Geschiedenis

Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer, een gemeente die in 1855 ontstond na droog­maling van het Haarlemmermeer tussen 1848 en 1852. Dat betekent dat de luchthaven op de bodem van dit voormalige meer ligt, ruim vier meter onder de zeespiegel. Omdat er bij storm veel schepen zijn vergaan in het Haarlemmermeer, denken sommige mensen dat de naam Schiphol komt van het woord 'scheepshel'. Maar het is niet helemaal zeker of dit waar is. Een hol is ook laaggelegen, moerassig land, waar vroeger hout vandaan gehaald werd om schepen van te bouwen. Dus daar kan de naam Schiphol ook van afgeleid zijn.

In 1916 werd de luchthaven Schiphol voor het eerst gebruikt als militair vliegveld. Na de Eerste Wereldoorlog wilde men ook burgers en vracht met vliegtuigen kunnen vervoeren. In 1920 werd de bekende Koninklijke Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (KLM) opgericht. De eerste passagiersvluchten van de KLM gingen van Amsterdam naar Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiphol gebombardeerd. Daarna werd het weer opgebouwd en nog groter gemaakt. Tegenwoordig maken vliegtuigen van allerlei verschillende luchtvaartmaatschappijen uit de hele wereld gebruik van de luchthaven.

Drukke luchthavens in Europa

Schiphol is een belangrijke luchthaven in Europa. In 2018 maakten ruim 71 miljoen passagiers gebruik van Schiphol. Daarmee komt Schiphol op de derde plaats in Europa. In Londen en Parijs waren de luchthavens nog drukker. Ter vergelijking: op het vliegveld Londen Heathrow was het totaal aantal passagiers in 2018 ruim 80 miljoen.

IJsberen en vogelverschrikkers

Je kunt je voorstellen dat er ontzettend veel mensen op Schiphol werken, zo'n 65.000. Piloten en stewards/stewardessen in de vliegtuigen, maar natuurlijk ook luchtverkeersleiders en grond-, kantoor-, horeca- en winkelpersoneel. En ... ijsberen: zo worden de mensen genoemd die normaal op kantoor werken, maar in de winter de banen en platformen helpen sneeuwvrij te houden. Ook zijn er vogelwachters op Schiphol. Zij verjagen vogels als een soort vogelverschrikkers. Vogels kunnen namelijk in vliegtuigmotoren terechtkomen, wat schade aan het vliegtuig kan aanrichten of gevaar kan opleveren bij het opstijgen en landen.