Schiphol

Werkstukken en spreekbeurten

Schiphol is een hele grote luchthaven waar dag en nacht van alles gebeurt en waar heel veel mensen werken.

Grootste luchthaven van Nederland

Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en ligt vlakbij Amsterdam. Voluit heet het Amsterdam Airport Schiphol. De luchthaven Schiphol is zo groot als een middelgrote stad. Er zijn acht pieren, waarvandaan de vliegtuigen vertrekken. Ook zijn er drie vertrekhallen en vier aankomsthallen waar je allemaal leuke winkeltjes en restaurants kan vinden, de horeca. Schiphol heeft zes start- en landingsbanen. De Polderbaan is het breedst en het langst. Daar kunnen hele grote vliegtuigen landen. De korte Oostbaan wordt alleen door kleinere vliegtuigen gebruikt. De andere banen zijn de Aalsmeerbaan, de Kaagbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan. 

Geschiedenis

Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer, een gemeente die in 1855 ontstond na droog­maling van het Haarlemmermeer tussen 1848 en 1852. Dat betekent dat de luchthaven op de bodem van dit voormalige meer ligt, ruim vier meter onder de zeespiegel. Omdat er bij storm veel schepen zijn vergaan in het Haarlemmermeer, denken sommige mensen dat de naam Schiphol komt van het woord scheepshel. Maar het is niet helemaal zeker of dit waar is. Een hol is ook laaggelegen, moerassig land, waar vroeger hout vandaan gehaald werd om schepen van te bouwen. Dus daar kan de naam Schiphol ook van afgeleid zijn.

In 1916 werd de luchthaven Schiphol voor het eerst gebruikt als militair vliegveld. Na de Eerste Wereldoorlog wilde men ook burgers en vracht met vliegtuigen kunnen vervoeren. In 1920 werd de bekende Koninklijke Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (KLM) opgericht. De eerste passagiersvluchten van de KLM gingen van Amsterdam naar Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiphol gebombardeerd. Daarna werd het weer opgebouwd en nog groter gemaakt. Tegenwoordig maken vliegtuigen van allerlei verschillende luchtvaartmaatschappijen uit de hele wereld gebruik van de luchthaven.

Drukke luchthavens in Europa

Schiphol is een belangrijke luchthaven in Europa. In 2019 maakten bijna 72 miljoen passagiers gebruik van Schiphol. Daarmee komt Schiphol op de derde plaats in Europa. In Londen en Parijs waren de luchthavens nog drukker. Ter vergelijking: op het vliegveld Londen Heathrow was het totaal aantal passagiers in 2019 bijna 81 miljoen.

Werkgelegenheid

Je kunt je voorstellen dat er ontzettend veel mensen op Schiphol werken, zo'n 68.000. Piloten en stewards/stewardessen in de vliegtuigen, maar natuurlijk ook luchtverkeersleiders en grond-, kantoor-, horeca- en winkelpersoneel.