Sterren

Werkstukken en spreekbeurten

Honderden miljarden sterren bewegen er door ons heelal. Maar wist je dat de dichtstbijzijnde ster de zon is?

Waterstof en helium

Als je naar een sterrenhemel kijkt, lijkt het alsof je ze kunt vastpakken. Toch zijn sterren niet van steen of van andere harde materie. Sterren bestaan uit waterstof en helium in gasvorm.

Kernfusie

Een ster heeft een hele hoge temperatuur en de druk is erg hoog, waardoor kernfusie ontstaat. Daarbij smelt waterstof om tot helium. De energie die daarbij vrijkomt, zorgt ervoor dat een ster licht geeft.

Sterrenstelsels

Een heleboel sterren bij elkaar noem je een sterrenstelsel. Er zijn meerdere sterrenstelsels, waaronder het melkwegstelsel. De sterren in dat stelsel kunnen wij zien, zoals de zon. De aarde hoort ook bij het melkwegstelsel.

Sterren hebben verschillende kleuren, zoals geel, wit, blauw en rood. De zon is een gele ster met een temperatuur van 6.000 graden Celsius. Rode sterren zijn iets koeler met 4.000 graden Celsius. Sterren met de kleur blauw zijn het heetst, soms meer dan 30.000 graden Celsius!

Dubbelsterren

Het kan zijn dat twee sterren heel dicht bij elkaar staan. Dat noem je dubbelsterren. Twee sterren draaien dan om elkaar heen, net zoals de maan en aarde dat doen. Je hebt groepen van zes sterren die om elkaar heen draaien. Als het er meer zijn, noem je dat sterrenhopen. Sterren kunnen heel lang blijven bestaan, maar niet voor altijd. Op een bepaald moment is de brandstof op en verdwijnt de ster.