Tropisch regenwoud

Werkstukken en spreekbeurten

Regenwouden worden bedreigd. Iedere seconde verdwijnt er een gebied zo groot als een voetbalveld! Kun jij bedenken wat voor gevolgen dit heeft voor de aarde, mensen en dieren?

Regen, regen en nog eens regen

De naam zegt het al: in het regenwoud vallen bijna iedere dag flinke plensbuien. Wel 2,5 keer zoveel als in Nederland. Het is de ideale groeiplaats voor bomen en planten. Het regenwoud is het hele jaar groen en er bloeien altijd bloemen. De regenwouden liggen rond de evenaar in gebieden die we de tropen noemen. Regenwouden zijn bossen met een dichte plantengroei en een rijk dierenleven. Ze liggen dicht bij de evenaar waar het altijd warm en vochtig is en de zon veel schijnt.

Planten en dieren

Het regenwoud bestaat uit drie verschillende verdiepingen. De benedenverdieping is de bosvloer, waar bladeren en gevallen takken liggen en de zon niet goed doordringt. Op de bosvloer groeien mossen en varens. De middenverdieping is samengesteld uit jonge bomen, struiken en lianen. De bovenverdieping bestaat uit de kroonlaag van reuzenbomen die veertig meter en hoger worden, soms zelfs wel zestig meter! Dat is de droogste etage uit het regenwoud. De meeste dieren leven in de kroonlaag en komen nooit op de grond: apen, boomslangen, leguanen en veel vogels. Boomkikkers, eekhoorns en apen zitten op de middenverdieping en op de begane grond leven olifanten, krokodillen, varkens, katachtigen en hertensoorten. Al die krijsende en brullende dieren veroorzaken een oorverdovend lawaai, ook 's nachts.

Grootschalige bomenkap

Al duizenden jaren wonen er mensen in de tropische regenwouden. Zonder dat het regenwoud daar schade door lijdt, halen ze alles wat ze nodig hebben uit het woud: voedsel, bouwmateriaal, kleding en medicijnen. Maar de laatste jaren wordt het regenwoud van buitenaf bedreigd. Door het kappen van bossen voor hout en het verkrijgen van landbouwgrond, verdwijnt er veel bos en kunnen de oorspronkelijke bewoners en veel diersoorten bijna niet overleven. Een ander gevolg van grootschalige bomenkap of ontbossing is bodemerosie, wat overstromingen tot gevolg kan hebben. Ook worden grote stukken regenwoud platgebrand. Hierbij komt veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien zetten bomen en planten koolstofdioxide om in zuurstof, wat belangrijk is voor mens en dier. Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en andere natuurbeschermingsorganisaties proberen daarom de oerwouden te redden.