Wind

Werkstukken en spreekbeurten

Het kan soms behoorlijk hard waaien. Weet jij wat de schaal van Beaufort aangeeft?

Luchtdruk

Wind is lucht die in beweging komt onder invloed van vier dingen:

  • De luchtdrukverdeling.
  • De draaibeweging van de aarde.
  • De wrijving aan het aardoppervlak.
  • Eventueel aanwezige obstakels. Bossen en gebouwen remmen wind bijvoorbeeld meer af dan zee. Zeewind is dus vaak een hardere wind.

Schaal van Beaufort

Een meteoroloog is een weerkundige en doet onderzoek naar het weer. Hij meet onder andere hoe hard de wind waait en geeft de windkracht een nummer. De schaal van Beaufort bepaalt het nummer om de snelheid van wind aan te geven. Windkracht 1 is bijvoorbeeld een wind tot vijf kilometer per uur. Windkracht 9 is een storm want dan waait het 75 tot 88 kilometer per uur. Met windkracht 12 zit je in een orkaan met windstoten van meer dan 117 kilometer per uur. De windrichting heeft de naam van de kant waar de lucht vandaan komt. Bij westenwind stroomt de lucht van het westen naar het oosten.

Windsoorten

Het vasteland warmt sneller op dan de zee. Dat betekent dat lucht boven land stijgt. De luchtstroom die dan ontstaat, komt van zee. Er ontstaat zeewind. 's Nachts koelt de aarde sneller af dan het water, waardoor de luchtdruk boven land hoger wordt dan boven zee. Wind waait van dit hogedrukgebied naar het lagedrukgebied boven zee. Zulke wind die van land naar zee waait, heet landwind. Op een hoogte van 9 à 10 kilometer komen smalle luchtstromen voor, die snelheden kunnen halen van wel 350 km per uur. Deze sterke winden heten straalstromen. Weerkundigen spreken van een straalstroom als de wind op die hoogte een gemiddelde snelheid heeft van meer dan 100 kilometer per uur. Dat is windkracht 11 of meer. Orkanen zijn wervelstormen van een paar honderd kilometer groot met windsnelheden van 118 tot 250 km per uur (windkracht 12). Ze worden ook wel (tropische) cyclonen of tyfoons genoemd. Ze komen alleen in gebieden voor waar de zeewatertemperatuur hoog genoeg, de lucht vochtig en de wind niet te krachtig is.

Windenergie

Wind zal altijd blijven waaien en is daardoor een duurzame energiebron. De windkracht wordt steeds vaker gebruikt om via windmolens energie op te wekken.