Zee

Werkstukken en spreekbeurten

De aarde bestaat voor een groot deel uit water. Welke zeeën kun jij opnoemen? En wat is eigenlijk het verschil tussen zee en oceaan?

Geschiedenis

Ongeveer 4600 miljoen jaar geleden ontstond de aarde. Alles was toen één stuk land. Miljoenen jaren later ging het land langzaam scheuren, maar er ontstond nog geen oceaan. Toen ongeveer 2000 miljoen jaar geleden het land tussen Afrika en Zuid-Amerika ging scheuren, ontstonden er twee oceanen. Dit waren de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan. Weer 125 miljoen jaar later ontstond de kleinste oceaan, namelijk de Noordelijke IJszee. Omdat dit de kleinste oceaan is, wordt het een zee genoemd. Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is. Een zee is een stukje van een oceaan en staat altijd in verbinding met een andere zee of oceaan. Meer dan 70 procent van de aarde is bedekt met water.

Zeezout

Het water van de zee is altijd zout. Dit komt doordat er zout is opgelost in de zee. Zout wat bij je thuis in het keukenkastje staat, is meestal zeezout. Oorspronkelijk komt het zout van de rivieren die in zee uitstromen. Rivieren lossen iedere keer wat zout op van stenen waar ze overheen stromen.

Bekendste zeeën

Je kent vast wel de Middellandse Zee. Misschien heb je er tijdens een zomervakantie zelfs wel in gezwommen. De Middellandse Zee is ongeveer 1430 meter diep. Meer dan een kilometer dus! Andere bekende zeeën zijn de Rode Zee, de Zwarte Zee, de Adriatische Zee, de Kaspische Zee, de Arabische Zee en de Perzische Golf.

Eb en vloed

Twee keer per dag stijgt en daalt het water aan de kust van een zee. Hierdoor lijkt het strand de ene keer breder dan de andere keer. Hoogwater heet vloed en laagwater heet eb. Dit heeft te maken met de aantrekkingskracht van de maan. De zon heeft ook aantrekkingskracht. Bij volle maan en bij nieuwe maan staan de zon en de maan achter elkaar. Door hun aantrekkingskracht stijgt het water meer dan normaal. Dit heet springvloed.

Golven

De wind brengt het water van de zee in beweging. Hierdoor ontstaan golven. Bij een storm kunnen golven soms huizenhoog zijn. Golven zijn erg populair onder watersporters. Zo vinden surfers het alleen maar mooi als er hoge golven in een zee zijn.