Ademhaling

Werkstukken en spreekbeurten

Zonder dat je erbij stilstaat, wordt er in je ademhalingscentrum van alles voor je lichaam geregeld. Een mooi systeem, die ademhaling, vind je niet?

De ademhaling

De ademhaling gaat door de neus- en keelholte. De lucht gaat via de luchtpijp naar de longen. Zuurstof (O2) wordt ingeademd. Koolstofdioxide (CO2) weer uitgeademd.

De longen

De linker- en de rechterlong (de bronchiƫn) liggen in de borstholte. De beweging van de ademhaling trekt de borstkas omhoog en naar voren. Als je licht inademt, zuigen je longen ongeveer 0,5 liter lucht naar binnen. Als je diep inademt, dan zuigen je longen nog eens een extra 1,8 liter lucht naar binnen. Je ademt uit door de ontspanning van de spieren tussen de ribben en in het middenrif. Er gaat per dag zo'n 10.000 liter lucht naar de longen! Gemiddeld ademen we 12-14 keer per minuut wanneer we wakker zijn, en 6-8 keer als we slapen.

Omzetting van zuurstof in energie

De longen vertakken zich en eindigen in een massa van miljoenen longblaasjes. Die hebben dunne, elastische wanden. Simpel gezegd zorgen de longblaasjes voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Dat doen ze via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes, die om de longblaasjes heen liggen. Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht. Het bloed vervoert het zuurstof daarna door het hele lichaam. De zuurstof in het bloed zorgt voor de verbranding van het voedsel en dus voor de energievoorziening van het lichaam.

Het ademhalingscentrum

In de hersenstam bevindt zich een speciaal gebied, het ademhalingscentrum. Dit zorgt ervoor dat het koolzuur- en zuurstofgehalte constant blijft. Wij hoeven daar niet over na te denken. Wel kunnen we onze adem een tijdje inhouden als we dat willen.