ADHD

Werkstukken en spreekbeurten

ADHD is een Engelse afkorting voor een stoornis in de hersenen. Ken je het ezelsbruggetje waaraan je kunt onthouden wat ADHD inhoudt?

Ezelsbruggetje

Mensen die zich moeilijk kunnen concentreren en erg druk zijn, kunnen ADHD hebben. Dat is een Engelse afkorting voor Attention (= aandacht) Deficit (= tekort) Hyperactivity (= hyperactiviteit) Disorder (= stoornis). In het Nederlands wordt het ook wel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit genoemd. Een ezelsbruggetje om te onthouden wat ADHD ongeveer inhoudt, is: Alle Dagen Heel Druk. Maar let op: het gaat er bij ADHD niet om dat je 'zomaar druk' (hyperactief) bent: het is echt een stoornis in de hersenen. ADHD heeft twee opvallende kenmerken: aandachtstekort en hyperactiviteit (impulsiviteit). Dat betekent dat je je niet goed kunt concentreren. Je hebt dus moeite om je aandacht bij één ding te houden. Ook ben je erg beweeglijk en kun je moeilijk een paar minuten stilzitten. Natuurlijk is iedereen weleens druk en impulsief. Dus wil je zeker weten of je ADHD hebt, dan moet je hiervoor naar de dokter of specialist. Druk zijn kan ook andere oorzaken hebben.

Oorzaken van ADHD

Over de oorzaken van ADHD is nog lang niet alles bekend. Wel weten we dat het een stoornis is in de hersenen. Je kunt er dus zelf niets aan doen. Maar er zijn wel medicijnen die het in je hoofd wat rustiger kunnen maken. Daarnaast heb je mensen nodig die je begrijpen en die je aanmoedigen. Wist je dat ongeveer drie op de honderd kinderen ADHD heeft?

Bekende ADHD'ers

Sommige mensen hebben iets positiefs gemaakt van hun hyperactiviteit of dromerigheid. Bekende AD(H)D'ers zijn bijvoorbeeld Jochem Myjer, Theo Maassen, Katja Schuurman, Paul de Leeuw, Madonna en Tom Cruise.