Aids

Werkstukken en spreekbeurten

Over de ziekte aids bestaan veel misverstanden. Sommige mensen denken dat je besmet kunt raken door iemand een hand te geven. Anderen denken dat het een ziekte is die alleen bij homoseksuelen voorkomt. Maar wist je dat zelfs baby’s besmet kunnen zijn?

Hiv-virus

Hiv is een virus. Een virus is een heel klein organisme (levend deeltje). Een virus heeft lichaamsstoffen nodig om te kunnen groeien. Het virus zoekt een cel op om in te wonen. Daar verdubbelt hij zich telkens. Het virus wordt groter. Dan kan de cel gaan barsten omdat hij te vol zit. Dit is niet goed voor je lichaam. Het ene virus is gevaarlijker dan het andere virus. Als je verkouden bent of griep hebt, komt dat door een virus. Maar zo’n virus is lang niet zo gevaarlijk als het hiv-virus. Door dat virus krijg je aids. Iemand die besmet is met het hiv-virus noem je seropositief.

Immuunsysteem

Hiv is een afkorting voor: Human Immunodeficiency Virus. Je lichaam heeft een immuunsysteem. Dit dient als afweer tegen virussen en andere ziekmakers. Je noemt het ook wel het afweersysteem. Het probeert ervoor te zorgen dat jij niet ziek wordt. Maar als je besmet bent met het hiv-virus werkt de afweer in je bloed niet meer goed en wordt je immuunsysteem aangetast. Je wordt dan veel sneller ziek. En ook zieker dan normaal. Een verkoudheid verandert dan bijvoorbeeld in een longontsteking. Ook genees je minder snel. Als je geen medicatie neemt, krijg je hierdoor aids. Aids is een ernstige, besmettelijke ziekte. Aids is een afkorting voor: Acquired Immune Deficieny Syndrome.

Aidsremmers

Er bestaat geen injectie tegen hiv en er zijn geen medicijnen die aids kunnen genezen. Er zijn wel medicijnen die de ziekte afremmen, aidsremmers. Als iemand die levenslang dagelijks slikt, kan hij toch lang doorleven met de ziekte. Bovendien onderdrukken de medicijnen het virus in het bloed zodanig dat het niet meer overdraagbaar is. Maar helaas is het niet voor iedereen mogelijk om aids te behandelen. In Afrika, waar aids veelvuldig voorkomt, zijn die medicijnen vaak moeilijk verkrijgbaar of onbetaalbaar. Wereldwijd sterven er dagelijks 3000 mensen aan aids.

Hoe krijg je aids?

Hiv is overdraagbaar via het bloed. Je moet dus uitkijken dat je niet in contact komt met besmet bloed. Mensen krijgen ook hiv door te vrijen zonder condoom. Het virus zit namelijk ook in lichaamsvloeistoffen zoals sperma van een man en vaginavocht van een vrouw. Soms weet iemand niet dat hij besmet is of gaan mensen er onvoorzichtig mee om. Een condoom voorkomt dat het vocht met het virus niet in het andere lichaam terechtkomt. Ook als twee mannen of twee vrouwen met elkaar vrijen, kunnen zij het virus aan elkaar doorgeven. En wist je dat een moeder met hiv dit tijdens de zwangerschap of via borstvoeding zelfs kan overdragen op de baby?

Wereldwijd

Aids komt over de hele wereld voor. Wereldwijd zijn er ruim 35 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. In Nederland leven er ongeveer 23.000 mensen met hiv. Hier krijgen de meeste mensen het door onveilig te vrijen. In bijvoorbeeld Azië is de voornaamste oorzaak drugsgebruik. Denk hierbij aan het gebruik van besmette injectienaalden. Meer dan de helft van alle mensen met aids woont in het continent Afrika. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld heeft maar liefst een kwart van de mensen tussen de 15 en 45 jaar hiv of aids. Organisaties zoals het Aidsfonds, Unicef en Artsen zonder Grenzen geven vaak voorlichting in deze landen of ze delen er condooms uit.