Allergie

Werkstukken en spreekbeurten

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft een allergie. Een allergie ontstaat doordat je lichaam reageert op stoffen die eigenlijk niet schadelijk zijn. Wat gebeurt er dan?

Allergenen

Allergie is een ingewikkelde aandoening. Vooral omdat er zo veel verschillende soorten allergieën zijn. Mensen kunnen allergisch zijn voor huisstofmijt of voor (huis)dieren, een bepaalde voedselallergie hebben of last hebben van hooikoorts. Allergieën die minder vaak voorkomen, zijn insectengifallergie, zonneallergie, medicijnallergie en contactallergie. Denk bij die laatste aan contact met bijvoorbeeld een bepaalde shampoo, een horloge met nikkel of iets wat van latex gemaakt is. In alle gevallen gaat het erom dat er bij mensen een heftige reactie veroorzaakt wordt. Allergenen zijn de stoffen die bij mensen zo'n heftige allergische reactie kunnen veroorzaken. De allergische reactie komt van je afweersysteem. Je afweersysteem is bedoeld om stoffen die niet in je lichaam horen, op te ruimen. Maar soms heeft je afweersysteem het mis en valt het stoffen aan die normaal gesproken geen kwaad kunnen. Er zijn wel duizenden allergenen bekend. Daarom is het vaak ook lastig te bepalen waar iemand nu precies allergisch voor is. 

Allergische reactie

Er zijn verschillende allergische reacties. De meest voorkomende zijn: niezen, rode ogen, piepende ademhaling, een loopneus, rode huid, jeuk en het ophoesten van slijm. Soms krijg je bij een allergische reactie ook last van netelroos, oftewel huiduitslag en galbulten. Er zijn zelfs mensen die in een shock terecht kunnen komen of bijna geen adem meer kunnen halen bij een allergische reactie. 

Hooikoorts

Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van hooikoorts. Bij hooikoorts krijgen mensen een allergische reactie op stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of kruidachtige planten. Geschat wordt dat ongeveer 10 tot 20 procent van de Nederlanders last heeft van hooikoorts. Best veel dus. Er zijn verschillende neussprays en pillen tegen hooikoorts, die de allergische reactie kunnen verminderen.

Maatregelen

Bij sommige allergieën moeten maatregelen genomen worden. Zo mag je bij een allergie voor gluten heel veel soorten graan niet eten. Je mag dan wel glutenvrije producten, zoals glutenvrij brood. Bij een allergie voor noten mag je geen noten eten. Dat klinkt logisch en eenvoudig, maar soms zitten ze ergens in waarin je het misschien niet verwacht. Op sommige verpakkingen staat dan ook weleens: 'Is gemaakt in een bedrijf waar ook noten en pinda's worden verwerkt.' Het is dan verstandig om dat product niet te nemen, omdat het sporen van noten kan bevatten. Bij een allergie voor huisstofmijt moet je huis heel goed schoongehouden worden. En helaas is bijvoorbeeld de hond of kat die je zo graag wilt niet verstandig om te nemen als je daar allergisch voor bent.