Angst

Werkstukken en spreekbeurten

Je hart gaat sneller kloppen. Je handen gaan zweten. En je krijgt een droge mond. Iedereen kent het wel: angst. Angst is een emotie die mensen en dieren ervaren in gevaarlijke situaties. Maar wist je dat je ook bang kunt zijn voor iets dat helemaal niet gevaarlijk is?

Gevaarlijk

Angst kan dus nuttig zijn om gevaarlijke situaties te herkennen. Als je een beetje bang bent, let je extra goed op als je iets niet vertrouwt. Angst is dus een heel belangrijke emotie, voor zowel mensen als dieren.

Liedje zingen

Maar angst kan ook vervelend zijn. Mensen kunnen namelijk angst voelen als er geen gevaar is. Denk bijvoorbeeld aan zingen voor de klas. Er kan je eigenlijk niets gevaarlijks overkomen en toch worden veel mensen zenuwachtig als ze er alleen al aan denken.

Fobie

Wie waar bang van wordt, verschilt per persoon. Ook hoe bang iemand wordt, verschilt. Wat voor de één heel eng is, hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn. Wanneer iemand heel veel angst heeft voor één bepaald ding of situatie, dan noemen we dat een fobie. 

Hoogtevrees

Elke fobie heeft een andere naam en er zijn oneindig veel soorten fobieën. Bekende fobieën zijn arachnofobie (angst voor spinnen) en claustrofobie (angst voor kleine ruimtes). Ook hoogtevrees, smetvrees (angst voor bacteriën en vieze dingen) en faalangst komen vaak voor. 

Faalangst

Wie faalangst heeft, is bang iets fout of verkeerd te doen. Iemand met faalangst vindt het eng om een toets te maken of een spreekbeurt te houden. En juist daardoor gaat het fout. Iemand met faalangst kan zich door de angst niet meer concentreren, of het juiste antwoord geven.