Anorexia

Werkstukken en spreekbeurten

Denk jij dat alleen meisjes anorexia kunnen krijgen? Dan heb je het mis. Ook jongens kunnen zichzelf soms te dik vinden en deze ziekte ontwikkelen.

Een cracker als avondeten

Iemand met anorexia heeft een ander beeld van zichzelf dan wij. Als anorexia-patiënten in de spiegel kijken, zien ze een dik iemand. Daarom willen ze afvallen door zo weinig mogelijk te eten. Soms slikken anorexia-patiënten dieetpillen of laxeermiddelen. Of ze proberen na het eten alles weer uit spugen. Dit doen ze niet een paar weken achter elkaar (zoals iemand die pillen slikt om een dieet te volgen), maar zolang ze het vol kunnen houden. Dat kan soms jaren duren. Het verschilt per persoon hoe iemand de ziekte doormaakt. Iedere patiënt ontwikkelt bijvoorbeeld een eigen eetpatroon.

Waarom?

Er is geen vast rijtje oorzaken te benoemen waarom iemand anorexia krijgt. De reden verschilt per persoon. Soms ontwikkelt iemand anorexia omdat het beroep waarin hij of zij werkt vereist dat je dun bent, denk aan modellen of balletdansers. Soms voelt iemand een druk van klasgenoten om dun te zijn. Of iemand wordt gepest om zijn of haar lichaam. Ook komt het voor dat iemand in zijn of haar verleden iets ergs heeft meegemaakt en een eetstoornis ontwikkelt om weer grip op zijn of haar leven te krijgen.

Gevolgen

Mensen met anorexia krijgen lichamelijke problemen omdat ze niet genoeg eten. Vaak zijn ze erg moe, maar slapen ze slecht. Tanden en huid worden steeds slechter door gebrek aan voedingsstoffen. Meisjes worden vaak niet meer ongesteld. En op den duur kunnen ook je botten worden aangetast. Als je geen hulp krijgt, kun je aan anorexia uiteindelijk overlijden.

Hoe word je beter?

Anorexia is een psychische ziekte. Dat betekent dat de ziekte in je hoofd zit. Patiënten die geholpen worden gaan vaak een lang, psychiatrisch traject in, waarbij ze hulp krijgen om hun gedachten en gewoontes op een rij te zetten en weer te leren eten. Vaak hebben ze zo lang, zo weinig gegeten dat ze het heel moeilijk vinden om weer ‘normaal’ te eten. Als iemand zo weinig gegeten heeft dat hij of zij niet meer kan functioneren, dan wordt er voeding onder dwang toegediend. Dit gaat vaak via een infuus, omdat de darmen en maag vast voedsel moeilijk kunnen verwerken.