Anorexia

Werkstukken en spreekbeurten

Denk jij dat alleen meisjes anorexia kunnen krijgen? Dan heb je het mis. Ook jongens kunnen zichzelf soms te dik vinden en deze ziekte ontwikkelen.

Een cracker als avondeten

Iemand met anorexia heeft een ander beeld van zichzelf dan wij. Als anorexia-patiënten in de spiegel kijken, zien ze een dik iemand. Daarom willen ze afvallen door zo weinig mogelijk te eten. Soms slikken anorexia-patiënten dieet- of laxeermiddelen, of proberen ze na het eten alles weer uit spugen. En niet een paar weken achter elkaar (zoals iemand die een dieet volgt), maar zolang ze het kunnen volhouden en dat kan soms jaren duren. Het verschilt per persoon hoe iemand de ziekte doormaakt. Iedere patiënt ontwikkelt bijvoorbeeld een eigen eetpatroon.

Waarom?

Er is geen vast rijtje oorzaken te benoemen waarom iemand anorexia krijgt. De reden verschilt per persoon. Soms ontwikkelt iemand anorexia omdat het beroep waarin hij of zij werkt vereist dat je dun bent, denk aan modellen of balletdansers. Soms is het een druk die iemand voelt van klasgenoten om dun te zijn. Of iemand wordt gepest om zijn of haar lichaam. Ook komt het voor dat iemand in zijn of haar verleden iets ergs heeft meegemaakt en daarom een eetstoornis krijgt.

Gevolgen

Mensen met anorexia krijgen lichamelijke problemen omdat ze niet genoeg eten. Vaak zijn ze erg moe, maar slapen ze slecht. Tanden en huid worden steeds slechter door gebrek aan voedingsstoffen. Meisjes worden vaak niet meer ongesteld. En op den duur kunnen ook je botten worden aangetast. Uiteindelijk kun je overlijden aan anorexia.

Hoe word je beter?

Anorexia is een psychische ziekte. Dat betekent dat de ziekte in je hoofd zit. Patiënten die geholpen worden gaan vaak een lang, psychiatrisch traject in waarbij ze hulp krijgen om hun gedachten en handelen op een rij te zetten en weer te leren eten. Vaak hebben ze zo lang zo weinig gegeten dat ze het heel moeilijk vinden om weer ‘normaal’ te eten. Als iemand zo weinig gegeten heeft dat hij of zij niet meer kan functioneren, wordt er voeding onder dwang toegediend. Dit gaat vaak via een infuus, omdat de darmen en maag vast voedsel moeilijk kunnen verwerken.