Astma

Werkstukken en spreekbeurten

Het is niet precies bekend waarom iemand astma krijgt. Het zou erfelijk kunnen zijn. Weet je dat het één van de meest voorkomende ziektes bij kinderen is?

Twee soorten astma

Er bestaan twee soorten astma. Astma kan een overgevoelige reactie van de longen zijn op onzichtbare stoffen in de lucht. Je bent hiervoor dan allergisch. De stoffen zijn eigenlijk niet schadelijk, maar je lichaam geeft vals alarm en reageert te heftig. Je kunt voor veel dingen allergisch zijn. Bijvoorbeeld voor stuifmeel, dierenharen of huisstofmijt. Dit is bij iedereen met astma weer anders. Maar je kunt ook last van astma hebben bij koude lucht, mist of tijdens het sporten. Deze soort astma komt niet door een allergie. 

Wat gebeurt er bij een astma-aanval?

De spiertjes die rondom de luchtpijp en de vertakkingen daarvan liggen, trekken samen nadat een prikkelende stof is ingeademd. Door het samentrekken van de spiertjes wordt de doorsnede van de luchtweg kleiner, wat het in- en uitademen moeilijker maakt. Als reactie op de prikkel maakt het slijmvlies in de longen extra veel slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nog nauwer. Een astma-aanval geeft een erg naar gevoel. Je hart gaat bonken en je wordt bang dat je stikt. Door het gebrek aan zuurstof kun je moeilijk lopen, praten en eten.

Inhalator

Je moet jezelf goed verzorgen bij astma, anders raken je longen voor altijd beschadigd. Er zijn medicijnen die je kunt inademen, zodat ze rechtstreeks in je longen komen. Dat gaat via een apparaatje, een inhalator. Door de medicijnen ontspannen de spiertjes van de luchtwegen zich, zodat die wijder worden. Andere medicijnen zorgen ervoor dat er minder slijm gemaakt wordt of dat de luchtwegen minder gevoelig worden voor allerlei stoffen. Het is goed om te sporten, zodat je zo sterk mogelijk bent. En het is belangrijk om een schoon huis en een schone klas te hebben.