Autisme

Werkstukken en spreekbeurten

Autisme komt in veel vormen voor. Weet jij wat het syndroom van Asperger is?

Informatie verwerken

In Nederland zijn er ongeveer 190.000 mensen met een vorm van autisme. Het is een stoornis in de hersenen. Mensen met autisme vinden het moeilijk om de informatie te verwerken die in de hersenen komt. Met als gevolg dat ze niet gemakkelijk met andere mensen kunnen omgaan en het lastig vinden om te vertellen wat ze willen.

Prikkels

Het woord autisme betekent ‘in zichzelf gekeerd’. In het dagelijks leven komt er veel informatie op je af: geluiden, kleuren, geuren, bewegingen ... Als je autistisch bent, kunnen je hersenen al die informatie moeilijk verwerken en begrijpen. Mensen met autisme kunnen daarom niet goed tegen veel prikkels in een korte tijd. Ook vinden mensen met autisme het moeilijk om te snappen wat iemand anders denkt of voelt. Daarom vinden ze het lastig om contact te maken. Ze willen vaak wel, maar weten niet hoe.

Soorten

Er zijn heel veel soorten autisme. Het autistisch spectrum is de verzamelnaam hiervoor. Er zijn licht autistische tot heel zwaar autistische vormen. De bekendste stoornissen binnen het autistisch spectrum zijn klassiek autisme en het syndroom van Asperger.  

Klassiek autisme en syndroom van Asperger

Als je klassiek autisme hebt, kun je bijna geen contact met andere mensen maken en bijna niet praten. Soms zelfs helemaal niet. Ook als deze mensen volwassen zijn, kunnen ze meestal niet zelfstandig wonen. Mensen met het syndroom van Asperger kunnen wel goed praten en leren, maar vinden het moeilijk om te snappen wat andere mensen denken en voelen. Ze vinden het ook lastig om taal te begrijpen. Mensen met Asperger kunnen met een beetje hulp wel gewoon naar school en werken.