Bacteriën

Werkstukken en spreekbeurten

Wist jij dat op een vierkante centimeter huid wel honderdduizend bacteriën zitten? Dat is veel, hè? Bacteriën zijn piepkleine wezentjes die je alleen met een microscoop kan zien. Heb jij weleens bacteriën bekeken tijdens de biologieles?

Onschuldig en nuttig

Ook al kan je bacteriën niet zien: ze zitten overal. Gelukkig zijn de meeste bacteriën onschuldig of zelfs nuttig voor dieren en mensen. Helaas veroorzaken sommige bacteriën ook ziekten. Dat komt door de giftige stoffen die ze maken. Ziekten die door bacteriën veroorzaakt kunnen worden zijn longontsteking, tyfus, cholera en tuberculose.

Waar leven ze?

Waar bacteriën leven? Simpel: eigenlijk leven ze overal. In onze mond, op onze huid… Sommige bacteriën leven alleen in heel zoute of juist heel hete warmtebronnen. Ze bestaan meestal uit maar één cel. De meeste planten en dieren bestaan uit meerdere cellen. Vaak zelfs miljarden!

Verschillende soorten vormen

Bacteriën kunnen verschillende soorten vormen hebben. Sommige bacteriën hebben de vorm van een bolletje, andere van een ketting, een staafje of een kurkentrekker. Bolvormige bacteriën worden ook wel ‘kokken’ genoemd. Misschien heb je daar weleens van gehoord? 

Bacteriën eten alles!

Bacteriën eten eigenlijk alles. Denk aan dode dieren en planten. Ze nemen daarvan kleine deeltjes op in hun eigen cel. Sommige bacteriën leven als parasieten op levende wezens.