Blind

Werkstukken en spreekbeurten

Je kunt je voorstellen dat iemand die blind is veel ongemak ondervindt in het dagelijks leven. Er zijn hulpmiddelen voor blinden. Weet jij hoe het speciale schrift heet dat het voor blinden mogelijk maakt om te lezen en te schrijven?

Blindheid

Blindheid is een visuele beperking. Je kunt dan niet zien. Als je slechtziend bent, kun je bijna niets zien. Blindheid kan veroorzaakt worden door problemen met de hersenen, de oogzenuw of de ogen. Blindheid kan aangeboren zijn of door een ziekte of ongeval op latere leeftijd ontstaan. Mensen die blind geboren zijn, hebben nooit kleuren en dingen gezien. Daardoor hebben ze geen plaatjes of beelden in hun hoofd. Ze 'zien' alles door te horen, te ruiken, te voelen en te proeven. Ze gebruiken deze andere zintuigen extra goed.

Tijdelijke blindheid

Blindheid kan ook tijdelijk optreden. Een goed voorbeeld hiervan is sneeuwblindheid. Dit ontstaat wanneer je ogen zijn blootgesteld aan extreem fel licht en aan de ultraviolette zonnestralen die door de sneeuw weerkaatst worden. Gelukkig verdwijnt deze blindheid altijd snel weer.

Lezen en schrijven

Mensen die blind zijn, kunnen gelukkig wel lezen en schrijven. Dat doen ze met hun handen. Fransman Louis Braille, die zelf op 3-jarige leeftijd blind werd, vond een lees- en schrijfalfabet voor blinden uit. Dit alfabet voor blinden noem je braille. Door bobbeltjes op papier kunnen blinden met hun handen voelen wat er geschreven staat. Louis Braille leefde van 1809 tot 1852. Pas in 1854 werd het brailleschrift officieel als alfabet ingevoerd. Het wordt nu nog steeds gebruikt.

Hulpmiddelen

Naast het aparte alfabet voor blinden, zijn er ook andere hulpmiddelen om hun leven makkelijker te maken. Zo zijn er blindenstokken die blinden gebruiken om de weg te vinden en te voorkomen dat ze ergens tegenaan lopen. Een blinde luistert goed naar de geluiden om hem heen. Aan het geluid van de stok kan een blinde veel horen. Het tikken van de stok klinkt op de stoep anders dan op het asfalt. Staan er auto's langs de weg geparkeerd? Zijn er muren? Zijn er struiken? Steeds klinkt de echo anders. De blindenstok zorgt ook voor herkenning: zo kunnen anderen zien dat iemand blind is en daar rekening mee houden. Andere hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld de blindengeleidehond, audioboeken en geleidelijnen op de weg. Dat zijn paden die uit een aantal ribbels bestaan zodat blinden de looproute herkennen.