Coronavirus

Werkstukken en spreekbeurten

Het coronavirus reist over de hele wereld. In sommige landen moeten mensen daarom al wekenlang binnenblijven. Hoe zit dat in Nederland?

Benauwd

Als je het coronavirus hebt, dan ben je verkouden of heb je keelpijn. Vaak heb je ook koorts of ben je benauwd. Soms moet je naar het ziekenhuis. Als je niet zelf meer kunt ademen, moet je naar de intensive care. Oude mensen of mensen die al een andere ziekte hadden, kunnen er dood aan gaan. Maar bijna iedereen wordt weer beter. 

Besmettelijk

Het coronavirus is heel besmettelijk. Als je ziek bent en je hoest of niest, dan kunnen de druppeltjes via de lucht bij een ander komen. Maar je kunt ook iemand besmetten via een deurklink of iets anders dat je net hebt aangeraakt. Het virus blijft daar namelijk even zitten. 

Pandemie

Het coronavirus dook begin 2020 voor het eerst op. Het begon in de Chinese stad Wuhan, op een markt waar levende dieren werden verkocht. Het virus zat eerst alleen in een dier, maar wist toch over te springen op een mens. Die besmette weer andere mensen, en… binnen de kortste keren werden heel veel mensen ziek. Het virus verspreidt zich nu over de hele wereld. Dat heet een pandemie.

Quarantaine

Heb jij ook al wekenlang thuis les? Het coronavirus heeft ook Nederland bereikt. Ziekenhuizen raken vol, en de regering is bang dat de dokters het niet bij kunnen houden. Daarom zijn er nu maatregelen om de verspreiding in te dammen. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven, vooral als gezinsleden ziek zijn. Thuisquarantaine heet dat. De scholen zijn dicht, mensen werken zoveel mogelijk thuis. En buiten moet je 1,5 meter afstand houden van elkaar. Gelukkig helpen deze maatregelen.