Coronavirus

Werkstukken en spreekbeurten

In 2020 verspreidde het coronavirus zich over de hele wereld. Weet jij waar de naam corona vandaan komt?

Benauwd

Als je het coronavirus hebt, dan ben je verkouden of heb je keelpijn. Vaak heb je ook koorts of ben je benauwd. Soms moet je naar het ziekenhuis. Als je niet zelf meer kunt ademen, moet je naar de intensive care. Oude mensen of mensen die al een andere ziekte hadden, kunnen er dood aan gaan. Maar bijna iedereen wordt weer beter. De officiële naam van het virus is COVID-19. Het hoort bij de familie van coronavirussen. Als je door een microscoop naar het virus kijkt, zie je dat het de vorm van een kroontje (Latijn: corona) heeft.

Besmettelijk

Het coronavirus is heel besmettelijk. Als je ziek bent en je hoest of niest, dan kunnen de druppeltjes via de lucht bij een ander komen. Maar je kunt ook iemand besmetten via een deurklink of iets anders dat je net hebt aangeraakt. Het virus blijft daar namelijk even zitten. 

Pandemie

Het coronavirus dook begin 2020 voor het eerst op. Het begon waarschijnlijk in de Chinese stad Wuhan, op een markt waar levende dieren werden verkocht. Het virus zat eerst alleen in een dier, maar wist toch over te springen op een mens. Die besmette weer andere mensen, en… binnen de kortste keren werden heel veel mensen ziek. Het virus heeft zich nu verspreid over de hele wereld. Dat heet een pandemie.

Quarantaine

Het coronavirus bereikte ook Nederland. Ziekenhuizen raakten vol, en de regering was bang dat de dokters het niet bij konden houden. Daarom kwamen er maatregelen om de verspreiding in te dammen. Iedereen moest zoveel mogelijk binnen blijven, vooral als gezinsleden ziek waren. Thuisquarantaine heet dat. De scholen gingen dicht. Mensen werkten zoveel mogelijk thuis. En je moet 1,5 meter afstand houden van elkaar. Een speciaal vaccin kan mensen beschermen tegen COVID-19.