Diabetes

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien ken jij of ben jij wel iemand met diabetes. Weet jij het verschil tussen een hyper en een hypo?

Bloedsuikerspiegel

Je lichaam heeft energie nodig om ervoor te zorgen dat je organen goed werken en dat je kunt bewegen. Je krijgt energie van voeding. Suiker wordt omgezet in een natuurlijke suiker: glucose. Via je bloedvaten gaat glucose naar de cellen in je lichaam. Alle organen in je lijf hebben glucose nodig om te functioneren. Het hormoon insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat alle glucose goed wordt verdeeld en dat er niet te veel achterblijft in je bloed. Bij mensen met diabetes lukt het hun lichaam niet om de hoeveelheid glucose in het bloed onder controle te houden. Er is te veel of juist te weinig glucose in het bloed. Je noemt diabetes ook wel suikerziekte.

Hyper en hypo

Bij een te hoge bloedsuiker krijg je een hyper. Je moet veel plassen, omdat je lichaam het teveel aan glucose in het bloed wil kwijtraken. Je hebt erge dorst en goed drinken is dan ook belangrijk. Een colaatje is niet verstandig, want daar zit veel suiker in en dat wil je immers juist kwijtraken. Ook bewegen is goed, want dan verbranden de spieren bloedsuiker. Bij een te lage bloedsuiker krijg je een hypo. Je wordt duizelig en gaat zweten en trillen. Je hebt honger en het is belangrijk om zo snel mogelijk iets te eten of dat colaatje juist wel te drinken. Je kunt anders zelfs flauwvallen. En dat kan gevaarlijk zijn voor iemand met diabetes.

Type 1 en 2

De meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. Type 1 komt bij alle leeftijden voor, maar meestal ontstaat het op jonge leeftijd. Het afweersysteem valt de alvleesklier aan, wat de aanmaak van insuline verstoort. Daardoor kan de hoeveelheid glucose in het bloed niet goed geregeld worden. Type 2 komt vooral voor bij oudere mensen en mensen met overgewicht. Maar omdat steeds meer kinderen te dik zijn, komt type 2 nu ook vaker voor op jongere leeftijd. Type 2 krijg je als je lichaam niet meer gevoelig is voor insuline. Het lichaam maakt dan minder insuline aan dan nodig is. De glucose in je bloed wordt hierdoor moeilijker opgenomen in je lichaamscellen en je bloedsuiker stijgt.

Insuline toedienen

Diabetes is een ziekte waar je helaas nooit meer van afkomt. Zo'n ziekte noem je een chronische ziekte. Als je diabetes hebt, moet je goed letten op wat je eet. Mensen met diabetes gebruiken vaak medicatie. Ze slikken bijvoorbeeld tabletten die het lichaam beter laten reageren op insuline. Of ze spuiten insuline in hun lichaam of dragen een pompje wat dat automatisch doet.