Dood

Werkstukken en spreekbeurten

Zonder leven is er geen dood. Eigenlijk best gek hè, dat je dus doodgaat omdát je leeft?

Wat is doodgaan?

Een mens leeft. Een mens wordt geboren, ademt, eet, drinkt en groeit. Mensen kunnen zich voortplanten. En spelen, luisteren, praten en nog veel meer. Doodgaan is het einde van het leven. Je houdt op met ademen. Je hart pompt geen bloed meer door je lichaam. Er wordt geen zuurstof meer vervoerd en je organen en hersenen stoppen met werken. Het lichaam wordt koud en stijf, en de kleur trekt weg uit het lichaam.

Waaraan gaan mensen dood?

De meeste mensen sterven van ouderdom. Hun lichaam is oud en versleten. Het werkt niet meer. Maar mensen kunnen ook eerder overlijden. Ook kinderen gaan dood. Door een ernstige ziekte bijvoorbeeld of door een oorlog, ramp of ongeluk.

Euthanasie

Soms willen ongeneeslijk zieke mensen euthanasie. Dan hebben ze zo veel pijn dat ze niet willen afwachten tot ze doodgaan aan de ziekte, maar sneller dood willen. In Nederland zijn daar wettelijke regels voor: de zieke moet bijvoorbeeld zelf kunnen zeggen dat hij dood wil en een arts moet het leven van de zieke beëindigen.

Na de dood

Een lijk vergaat (bederft), daarom begraven of cremeren we het. Wat er na de dood gebeurt, is een groot geheim. Ben je dan nog ergens? Sommige mensen denken dat er dan niets meer is. Anderen denken dat je in de hemel komt, dat er iets gelukkigs is. En weer anderen geloven in reïncarnatie, dat je in een ander lichaam weer op aarde komt. We weten het niet. Immers niemand kan het navertellen.

Religie

Bij de meeste godsdiensten geloven mensen in een overwinning op de dood of in een leven na de dood. Veel gelovigen vinden troost in deze gedachte. In oosterse religies, zoals het hindoeïsme en het boeddhisme, gelooft men in wedergeboorte of reïncarnatie. Men gelooft dat bij het sterven de ziel van een mens verhuist naar een ander lichaam en opnieuw wordt geboren.