Epilepsie

Werkstukken en spreekbeurten

Heb je weleens gezien dat iemand een epileptische aanval kreeg? Het kan er behoorlijk eng uitzien! Weet jij hoe zo'n aanval ontstaat?

Hersenen

Epilepsie is een neurologische aandoening, oftewel een stoornis in de hersenen. Het heet ook wel de 'vallende ziekte'. Als je het hebt, krijg je namelijk epileptische aanvallen en bij zo'n aanval kun je op de grond vallen. Als je epilepsie hebt, dan ontstaan er verkeerde prikkels in je hoofd. Die prikkels zijn heel sterk en ze hebben geen functie. Door die verkeerde prikkels slaan allerlei functies in je lichaam op hol. Als je een sterke aanval hebt, dan wordt je lichaam heel stijf en kun je zelfs een tijdje bewusteloos raken. Meestal kom je na hooguit een aantal minuten weer bij.

Kun je er iets aan doen?

Je kunt een aanval niet tegenhouden. Wel kun je proberen om bepaalde dingen juist wel of niet te doen. Zo is genoeg slapen belangrijk. En sommige mensen met epilepsie kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen lichtflitsen, dus dan is het beter om daar niet naar te kijken. Maar helaas kun je aanvallen nooit helemaal voorkomen als je epilepsie hebt. Sommige mensen voelen het aankomen als ze een aanval krijgen. Dat heet een aura. Hoe iemand zo'n aura voelt, is bij iedereen anders. Sommigen krijgen een vreemde smaak in hun mond, of horen, zien of ruiken iets wat een ander niet waarneemt. Maar je kunt ook een gek gevoel in je maag of darmen krijgen. Je kunt dan gauw gaan liggen, zodat je niet kunt omvallen.

Grote en kleine aanvallen

Sommige mensen met epilepsie krijgen maar af en toe een aanval, maar andere kunnen meerdere aanvallen per dag krijgen. Je kunt een sterke aanval krijgen of een minder erge aanval. Bij een grote aanval kan iedereen om je heen aan je zien dat je een aanval hebt. En dat kan er behoorlijk eng uitzien. Iemand die een epileptische aanval krijgt, kan schokkende bewegingen maken en zelfs een beetje blauw aanlopen. Maar er zijn ook kleine aanvallen. Dan kun je bijvoorbeeld heel even niet nadenken. Je merkt dan niet wat er om je heen gebeurt. Ook kan het even lijken alsof je in een andere wereld zit. Of je ziet, ruikt of proeft iets wat er helemaal niet is. Dat voelt heel gek, maar het duurt maar kort. Vaak weet je achteraf helemaal niet dat je een aanvalletje hebt gehad. Ook hebben andere mensen het vaak helemaal niet door als iemand een kleine aanval heeft. Ze denken dan bijvoorbeeld dat je alleen even niet zat op te letten.

Leven met epilepsie

Epilepsie kun je bij je geboorte al hebben. Maar je kunt het ook krijgen als je hersenen beschadigd zijn geraakt. Bijvoorbeeld door een hersenvliesontsteking. Mensen die epilepsie hebben, kunnen meestal een normaal leven leiden. Maar wel is het zo dat mensen die een zware vorm van epilepsie hebben bepaalde dingen niet mogen, zoals autorijden of zwemmen. Stel je maar eens voor wat er gebeurt als je een zware aanval krijgt terwijl je achter het stuur zit! Dat is ontzettend gevaarlijk voor jezelf en voor anderen. Er bestaan medicijnen die zorgen dat je minder snel een epileptische aanval krijgt. Maar een operatie kan soms ook helpen. Dan wordt het gebied in je hersenen waar de aanvallen ontstaan verwijderd.