Gebit

Werkstukken en spreekbeurten

Een gebit bestaat uit tanden en kiezen. Het gebit heeft meer functies dan alleen het mogelijk maken dat jij op je eten kunt kauwen. Kun jij bedenken welke functies nog meer?

Ontwikkeling van het gebit

Een baby wordt zonder tanden geboren. Bij de meeste kinderen komen na een paar maanden tot een jaar de eerste tanden door. Als eerste groeien de middelste snijtanden onder en daarna de middelste snijtanden boven. Na twee jaar heeft een kind zijn volledige melkgebit: 12 tanden en 8 kiezen. Tussen het zesde en twaalfde jaar groeien de kaken en maken de melktanden en -kiezen plaats voor meer en grotere tanden en kiezen. Uiteindelijk vormt zich een volwassen gebit met 12 tanden en 20 kiezen (als de 4 verstandskiezen ook doorkomen, wat niet altijd gebeurt).

Functie van het gebit

Het gebit heeft meerdere functies:

  • Eten: je gebruikt je gebit om te eten, want je bijt, kauwt en maalt ermee.
  • Spreken: je gebit heb je nodig bij het uitspreken van verschillende medeklinkers, zoals de t en de s.
  • Uiterlijk: je gebit heeft grote invloed op hoe je eruitziet, zonder voortanden zie je er bijvoorbeeld heel anders uit.
  • Muziek maken: voor het bespelen van een blaasinstrument is het gebruik van je kaken erg belangrijk, maar ook als je een deuntje fluit.

Beugels

Beugels worden meestal gebruikt om tanden en kiezen recht te zetten. Rechte tanden staan mooi. Maar rechte tanden en kiezen zijn vooral gezonder. Als ze scheef staan, blijven er etensresten tussen zitten en daardoor kunnen er gaatjes ontstaan. Soms zijn kaken te klein, te groot of scheef en kan een beugel helpen om dit te herstellen. Beugels oefenen kracht uit op tanden en kiezen, waardoor die van plaats veranderen. Van tevoren onderzoekt de orthodontist welke beugel het beste bij je past, onder andere door röntgenfoto’s te maken.