Griep

Werkstukken en spreekbeurten

Als de griep heerst, heb je het met een beetje pech ook zo te pakken. Of moet je gewoon een griepprik nemen en word je dan niet ziek?

Influenzavirus

Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Symptomen van griep zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, rillingen, keelpijn, neusverkoudheid, gewrichtspijn en een slap gevoel. Meestal lig je twee tot tien dagen in bed als je griep hebt. Erna kun je je nog behoorlijk lang niet helemaal lekker voelen. Een vervelende ziekte dus!

Verschillende soorten griep

Er bestaan verschillende soorten griep, zoals normale griep, buikgriep, en Mexicaanse griep. De griep die veel mensen in Nederland elke winter hebben, noem je seizoensgriep. Mexicaanse griep wordt veroorzaakt door een andere variant van het influenzavirus. Het verschil met normale griep is dat Mexicaanse griep verder kan doordringen in de luchtwegen en zo meer kans geeft op longontsteking. Buikgriep ontstaat niet door het influenzavirus. Het is een ontsteking aan het maag-darmkanaal, die door verschillende virussen en bacteriën wordt veroorzaakt. Symptomen van buikgriep zijn vooral misselijkheid, overgeven en diarree.

Sinds het wereldwijd uitbreken van het coronavirus in 2020 vergelijken mensen dit virus vaak met griep. Dit komt omdat de symptomen voor een groot deel overeenkomen. Alleen zijn de klachten bij het coronavirus veel heftiger en raak je nog sneller besmet. Het coronavirus wordt daarnaast door een ander virus veroorzaakt, namelijk het coronavirus (SARS-CoV-2). 

Voorkomen van griep

Mensen steken elkaar vaak aan met het griepvirus. Je krijgt een betere weerstand tegen ziektes door gezond te eten en voldoende te bewegen. Een raam openzetten in het klaslokaal zorgt voor verse lucht die ziekmakers tegengaat. Ook is het belangrijk om dingen die vaak aangeraakt worden door mensen regelmatig schoon te maken. Denk daarbij aan toetsenborden en deurklinken. Houd bij niezen of hoesten het liefst een zakdoek voor je mond, zodat het virus minder kans krijgt om zich te verspreiden.

Griepprik

Er zijn geen geneesmiddelen tegen virussen. Er bestaat wel een griepprik. Mensen die meer risico lopen op griep krijgen jaarlijks zo’n prik. Bijvoorbeeld mensen die al niet zo gezond zijn, oudere mensen of ziekenhuispersoneel. De griepprik bevat een onschadelijk gemaakt virus. De griepprik kan niet helemaal voorkomen dat je griep krijgt. Wel wordt je weerstand tegen het griepvirus verhoogd en is de ziekte milder als je deze toch krijgt.