Homoseksualiteit

Werkstukken en spreekbeurten

Je kunt verliefd worden op jongens, op meisjes én op allebei. Als je als jongen verliefd bent op een jongen of als meisje op een meisje, heet dat homoseksualiteit.

Hetero, homo, lesbisch, bi

Als een man en een vrouw verliefd zijn op elkaar of seks hebben met elkaar, noem je dat heteroseksualiteit. Als twee mannen of twee vrouwen op elkaar vallen, noem je dat homoseksualiteit. Een man is dan homo en bij een vrouw noem je het lesbisch. Mensen die zowel op mannen als op vrouwen vallen, noem je biseksueel.

Verliefdheid

Je bent als jongen of als meisje geboren. Hoe je je voelt in dat lichaam, merk je pas tijdens je leven. Als je verliefd bent op iemand wil je het liefst elke dag met diegene samen zijn, leuke dingen doen en elkaar aanraken. Een fijn gevoel als die ander dat ook wil. En soms voel je niets voor iemand, maar die ander vindt jou geweldig. Dat voelt ook goed. Soms voel je je blij door de verliefdheid van een ander. Als je jong bent is het vaak nog niet zo duidelijk of je heteroseksueel of homoseksueel bent. Dat ontdek je als je vaker en langer verliefd bent.

LHBT

LHBT staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. In het Engels is het LGBT. De G staat voor gay, het Engelse woord voor homoseksualiteit. Iemand die transgender is, is als jongen geboren maar voelt zich een meisje of andersom. Als dat gevoel heel sterk is en iemand zich echt niet prettig voelt met zijn of haar lijf, is er bijvoorbeeld een operatie mogelijk. Het kan zijn dat anderen jouw voorkeur fout vinden. Dat ondervinden veel homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders in veel samenlevingen en culturen.