Hoofdluis

Werkstukken en spreekbeurten

De hoofdluis is een klein insect van twee tot vier millimeter. Luizen leven van bloed van de mens en worden gezien als plaaginsecten. Heb jij weleens hoofdluizen gehad? Had je er toen erg veel last van?

Kenmerken

De mannetjesluis is meestal kleiner dan de vrouwtjesluis. De eitjes van de hoofdluis noem je neten. Deze eitjes zijn grijs-wit van kleur en lijken erg op roos. Gemiddeld drie tot zes keer per dag voedt de hoofdluis zich met bloed van mensen. Dat klinkt schadelijk voor de mens, maar dat is het niet. De enige last van hoofdluis, die mensen ervaren, is jeuk.

Waar komen luizen vandaan?

Luizen leggen eitjes die ze vastplakken aan haren, vlak bij de huid. Na één week komen de eitjes uit. Zo krijg je er steeds meer. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor. Luizen hebben zes pootjes en kunnen niet vliegen of springen. Ze verspreiden zich door van het ene naar het andere hoofd te lopen. Kinderen hebben de meeste kans op besmetting, omdat ze tijdens het spelen en knuffelen vaak met hun hoofden dicht bij elkaar zitten.

Behandeling van hoofdluis

Hoofdluis lijkt vervelend, maar je komt er ook weer redelijk makkelijk vanaf. Er zijn twee manieren om van hoofdluis af te komen. De eerste manier is om iedere dag je haar met een speciale kam door te kammen. Als dit niet helpt, moet je je haar met speciaal hoofdluismiddel wassen. Dan gaan de luizen dood. Van hoofdluismiddel zijn verschillende varianten verkrijgbaar: spray, mousse, gel, shampoo en lotion. 

Hygiëne

Veel mensen denken dat hoofdluis te maken heeft met slechte hygiëne. Dat is niet zo. Iedereen kan hoofdluis krijgen, ook als je je haar iedere dag wast. Je kunt het krijgen van luizen dus nooit helemaal voorkomen. Luizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend, want ze jeuken namelijk heel erg.