Hoofdluis

Werkstukken en spreekbeurten

De hoofdluis is een klein insect van twee tot vier millimeter. Luizen leven van bloed van de mens en worden gezien als plaaginsecten. Heb jij wel eens last gehad van luizen? Had je er toen erg veel last van?

Kenmerken

De mannetjesluis is meestal kleiner dan de vrouwtjesluis. De eitjes van de hoofdluis noem je ‘neten’. Deze eitjes zijn grijs-wit van kleur en lijken erg op roos. Gemiddeld drie tot zes keer per dag voedt de hoofdluis zich met bloed van mensen. Dat klinkt schadelijk voor de mens, maar dat is het niet. De enige last die mensen van hoofdluis ervaren, is jeuk.

Waar komen luizen vandaan?

Luizen leggen eitjes die ze vastplakken aan haren, vlak bij de huid. Na één week komen de eitjes uit. Zo krijg je er steeds meer. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor. Luizen hebben zes pootjes en kunnen niet vliegen of springen. Ze verspreiden zich door van het ene hoofd naar het andere te lopen. Kinderen lopen de meeste kans op besmetting, omdat ze tijdens het spelen en knuffelen vaak met hun hoofd dicht bij elkaar zitten.

Behandeling van hoofdluis

Hoofdluis lijkt vervelend, maar je komt er ook weer redelijk makkelijk vanaf. Er zijn twee manieren om van hoofdluis af te komen. De eerste manier is iedere dag je haar met een speciale kam te kammen. Als dit niet helpt, moet je je haar met speciaal hoofdluismiddel wassen. Dan gaan de luizen dood. Van hoofdluismiddel zijn verschillende varianten verkrijgbaar: spray, mousse, gel, shampoo en lotion. 

Hygiëne

Veel mensen denken dat hoofdluis te maken heeft met hygiëne. Dat is niet zo. Iedereen kan hoofdluis krijgen, ook als je je haar iedere dag wast. Luizen kan je dus nooit helemaal voorkomen. Luizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze jeuken namelijk heel erg.