Huid en haar

Werkstukken en spreekbeurten

Als je naar je lichaam kijkt, zie je bijna alleen maar huid. De huid is een soort jas die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je niet snel oververhit of uitgedroogd raakt. Hoe groot denk jij dat de huid is?

De huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De oppervlakte bedraagt bijna twee vierkante meter en het gewicht maakt ongeveer een vijfde van ons lichaamsgewicht uit. Als je zestig kilo weegt, sleep je dus meer dan tien kilo huid (inclusief het onderhuids bindweefsel) met je mee! De huid zelf is dun en bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

Functies van de huid

De huid heeft een aantal belangrijke functies:

  • De huid beschermt tegen verwondingen en infecties.
  • De huid houdt je gehele lichaam (botten, spieren, pezen en organen) bij elkaar.
  • De huid regelt je lichaamstemperatuur.
  • De huid laat je warmte, kou en pijn voelen. Het is een zintuig. Je noemt dit de tastzin.
  • Onder invloed van het zonlicht maakt de huid vitamine D3 aan. Dit heeft een belangrijke functie bij de botvorming.

Acne (jeugdpuistjes)

In de puberteit neemt de talgproductie toe, waardoor veel jongeren last krijgen van acne. Bij acne krijg je puistjes, zwarte puntjes (mee-eters) en soms ontstekingen. Het ontstaan van acne is eigenlijk niet te voorkomen. Als je veel last van acne hebt, maak dan een afspraak bij je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een dermatoloog, dat is een huidarts.

Haar

Haar groeit bij mensen vooral op hun hoofd. Mannen hebben gemiddeld meer haar dan vrouwen. In een haarzakje zit het begin van een haar: de haarwortel. Bij ieder haarzakje zit een talgkliertje. Hieruit komt vet dat de haar beschermt. Mensen hebben ongeveer honderdduizend hoofdharen. Per dag verliezen we ongeveer veertig tot tachtig haren. Als de haarwortels stoppen met het maken van nieuwe haren, word je kaal. Dit gebeurt gelukkig meestal alleen bij oudere mensen.