Kanker

Werkstukken en spreekbeurten

Kanker is een heel vervelende ziekte. Veel mensen kunnen genezen van kanker, maar helaas sterven er ook veel mensen aan de ziekte. Hoe ontstaat kanker nu eigenlijk?

Wat is kanker?

Bij kanker is ergens in het lichaam de celdeling op hol geslagen. Eén zieke cel worden er twee, die twee zieke cellen worden er vier, en ga zo maar door. Doordat de zieke cellen zich maar blijven delen, ontstaat er een opeenhoping. Zo'n opeenhoping van cellen heet een gezwel of een tumor. Zo'n gezwel is goedaardig of kwaadaardig. Alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak van de ziekte. 

Soorten kanker

Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort is een andere ziekte. De soorten verschillen van elkaar doordat ze andere oorzaken en andere klachten hebben. Of omdat er een ander soort behandeling nodig is. Ook is de kans op overleving verschillend. Zo is de kans op overleving bij bijvoorbeeld borstkanker hoger dan bij alvleesklierkanker.

Ronald McDonald Huizen

Ook kinderen kunnen kanker krijgen. Als je kanker hebt, moet je vaak langere tijd in het ziekenhuis blijven. Niemand vindt dat fijn, maar voor kinderen is dat misschien nog wel het vervelendst. Ziekenhuizen doen er gelukkig alles aan om het verblijf voor kinderen er zo aangenaam mogelijk te maken. Zo mogen in sommige ziekenhuizen de ouders van kinderen ook blijven slapen en worden er allemaal leuke activiteiten georganiseerd. De Ronald McDonald Huizen zijn huizen waar familie van zieke kinderen kan verblijven.

Behandeling van kanker

Kanker kan op de volgende manieren behandeld worden:

  • operatie (chirurgie);
  • bestraling (radiotherapie);
  • medicijnkuren (chemotherapie);
  • of een combinatie van deze behandelingen.