Neus

Werkstukken en spreekbeurten

De neus is de ingang naar de luchtwegen. Het buitenste gedeelte bestaat grotendeels uit rubberachtig kraakbeen. Waardoor kun je een bloedneus krijgen?

Geuren

Boven in de neus zit ons reukorgaan of reukepitheel. Op dit epitheel zit een laag slijm met daaronder zintuigcellen. De lucht die we inademen, moet eerst langs deze laag slijm en komt dan aan bij de zintuigcellen. Deze zenden een signaal naar de hersenen. Daar wordt een betekenis gegeven aan het signaal. De waargenomen geur kan als lekker ervaren worden, maar kan je ook waarschuwen voor bijvoorbeeld bedorven voedsel of brand. Mensen kunnen meer dan tienduizend geuren herkennen.

Door de neus ademen

Door via de neus te ademen, worden de longen beschermd tegen ziektekiemen, stof en zeer droge of koude lucht. De vochtige bekleding van de neus verwarmt en bevochtigt de lucht. Stof, roet en bacteriën worden in het slijm gevangen. Kleine zweephaartjes stuwen het slijm naar de keel, waar het wordt weggeslikt.

Bloedneus

Soms kan een neus bloeden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld wanneer je je neus gebroken hebt. De bloedvaten in de neus gaan dan kapot. Deze bloedvaten kunnen ook stuk gaan door je neus te hard te snuiten of te stoten, door warmte of door hoogte. 

Proeven

Je gebruikt je neus ook om te proeven. Klinkt gek, maar denk maar eens terug aan die keer dat je verkouden was: al het eten smaakte anders. Dat komt omdat je met je tong eigenlijk maar vijf smaken kan proeven, maar met je neus duizenden geuren kunt herkennen. Je hebt je neus dus nodig om de rest van de smaak te ervaren.