Puberteit

Werkstukken en spreekbeurten

Noemen jouw ouders je een puber? Help, je zit in de puberteit! Wat is dat en wat gebeurt er allemaal?

Hoe kom je in de puberteit?

Puberteit is de periode waarin je je ontwikkelt tot volwassene. De puberteit begint meestal rond je elfde, maar eerder of later kan ook. Vaak komen meisjes wat eerder in de puberteit dan jongens. Iemand die in de puberteit zit, noem je een puber. Tijdens de puberteit verandert niet alleen je lichaam, maar ontwikkel je je ook geestelijk tot volwassene. De puberteit ontstaat onder invloed van de hypofyse. Dit is een klier zo klein als een doperwt onder aan de hersenen. De hypofyse maakt hormonen aan. Deze stofjes komen vrij als je in de puberteit bent. Bij jongens activeren ze de zaadballen en bij meisjes de eierstokken. Dit zorgt voor lichamelijke én geestelijke veranderingen.

Lichamelijke veranderingen

In de puberteit krijgen jongens en meisjes een groeispurt. Een paar jaar groeien ze heel snel en na de puberteit stopt de groei. Jongens worden langer en breder en de spieren gaan zich meer ontwikkelen. Ook de penis en teelballen worden groter. Deze gaan zaadcellen aanmaken voor voortplanting. Jongens krijgen soms een natte droom, dat is een spontane zaadlozing 's nachts. Jongens krijgen lichaamsbeharing en een zwaardere stem.

Bij meisjes gaan de borsten groeien. Meisjes krijgen bredere heupen, een dikkere onderhuidse vetlaag en schaamhaar bij de vagina en onder de oksels. En ze worden voor het eerst ongesteld. Dit komt doordat er eicellen gaan rijpen en er maandelijks een eisprong plaatsvindt. De eicel kan dan door een zaadcel van een jongen bevrucht worden en het meisje kan zwanger worden. Als de eicel niet bevrucht wordt, volgt de menstruatie.

De puberteit is heel belangrijk. Want die puberteit en hormonen zorgen ervoor dat je er niet uit blijft zien als een kind en dat je lichaam er klaar voor wordt gemaakt om zelf kinderen te krijgen!

Geestelijke veranderingen

De puberteit kan verwarrend zijn. Zowel voor de puber zelf als voor de ouders. De geslachtshormonen hebben invloed op gedrag en humeur. Een puber gaat meer nadenken en wordt zelfstandiger. De lichaamsveranderingen kunnen een puber knap onzeker maken. In de puberteit ben je je meer bewust van jezelf, de mensen om je heen en de wereld. Er gebeurt dus veel in je lichaam en tussen je oren!