Stotteren

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij Typhoon en Miss Montreal? Typhoon heeft vroeger gestotterd en Miss Montreal stottert nog steeds. Iemand die stottert komt niet goed uit zijn woorden, maar daar kan hij niks aan doen.

Uit laten praten

Als iemand stottert, herhaalt hij woorden of delen van woorden. Hij weet wel wat hij wil zeggen, maar het lukt niet. Iemand die stottert schaamt zich en is vaak bang om uitgelachen te worden. Daar wordt het stotteren nog erger van. Het is belangrijk om iemand uit te laten praten tijdens het stotteren. Het kan vervelend zijn als je woorden voor gaat zeggen. 

Logopedist

Het kan helpen om woorden te zingen of tegen een huisdier te praten. Iemand die stottert krijgt vaak spraaklessen bij een logopedist. Daar leert iemand op een andere manier adem te halen tijdens het praten en moeilijke woorden uit te spreken. 

Hersenen

Stotteren heeft te maken met de werking van je hersenen. Die geven de spieren in je gezicht, tong en keel de opdracht om te praten. Soms haperen die opdrachten, waardoor iemand woorden niet goed uit kan spreken.