Ambulance

Werkstukken en spreekbeurten

Een ambulance wordt vaak een ziekenhuis op wielen genoemd. Mensen worden liggend in een ambulance van en naar het ziekenhuis gebracht. Zou jij ambulancechauffeur of -verpleegkundige willen zijn?

Fietsen, bootjes en manden

Honderd jaar geleden waren er pas de eerste ambulances. Voor die tijd werden zieke mensen opgehaald met fietsen, bootjes en zelfs in manden. De eerste ambulances waren niet zo professioneel als nu. Er stonden alleen een brancard en EHBO-doos in de wagen.

Apparaten

Om zieke of gewonde mensen in de ambulance goed te kunnen verzorgen zijn apparaten nodig. Zo staat er een brancard in de ziekenwagen, zijn er zuurstofflessen aanwezig en zijn er ook apparaten om het hart weer op gang te krijgen bij een hartstilstand. Natuurlijk zitten er ook pleisters, medicijnen en verband in de ambulance. Het ambulanceteam bestaat uit een verpleegkundige en de chauffeur.

Spoed

In Nederland kunnen ambulances met drie verschillende soorten spoed - ook wel urgenties genoemd - ingezet worden. De MeldKamer Ambulancezorg (MKA) geeft deze urgentie door.

• A1-urgentie: een spoedsituatie waarbij de ambulance binnen vijftien minuten ter plaatse moet zijn. Er kan dan sprake zijn van een levensbedreigende situatie.

• A2-urgentie: hierbij is geen sprake van een levensbedreigende situatie en wordt er geen sirene aangezet.

• B-urgentie: dan is er een ambulance besteld. Bijvoorbeeld voor een patiënt die van het ziekenhuis naar een verpleeghuis vervoerd moet worden, maar niet in een gewone auto kan reizen.