Bevrijdingsdag

Werkstukken en spreekbeurten

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. We vieren dan dat Nederland werd bevrijd door de geallieerden en dat de Tweede Wereldoorlog in ons land voorbij was.

Oorlog

De Tweede Wereldoorlog duurde van 1939 tot 1945. In Duitsland was Adolf Hitler de baas. Hij wilde andere landen veroveren en viel in 1940 Nederland binnen. Engeland, Frankrijk, Rusland en Amerika vochten tegen de Duitsers. Deze landen samen noemen we de geallieerden. In 1944 versloegen de geallieerden de Duitsers in Frankrijk. Daarna trokken ze verder Europa in. Het zuiden van Nederland werd als eerste bevrijd. De rest van het land moest tot 5 mei 1945 wachten op de bevrijding. 

Eindelijk vrij

Op Bevrijdingsdag vieren we dat Nederland in vrijheid leeft. Vrijheid betekent bijvoorbeeld dat we mogen denken en zeggen wat we vinden, en dat we samen bepalen wie het land regeert. Op 5 mei worden overal in het land activiteiten georganiseerd. Zo zijn er veel grote muziekfestivals, in bijvoorbeeld Zwolle, Haarlem en Groningen.

4 mei

Op de avond vóór Bevrijdingsdag (dus op 4 mei) is de Dodenherdenking. Dan is heel Nederland twee minuten stil. We herdenken dan alle mensen op de wereld die omgekomen of vermoord zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.