Dierenbescherming

Werkstukken en spreekbeurten

Dierenmishandeling is verboden in Nederland. Mensen mogen geen fysiek geweld gebruiken tegen dieren. Ook mag je geen dieren uithongeren of verwaarlozen. Maar dat is niet altijd zo geweest.

De Dierenbescherming

In 1864 werd de ‘s Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren opgericht. Een aantal jaren later waren er in Nederland ook andere verenigingen voor de bescherming van dieren. In 1877 besloten de verschillende organisaties te gaan samenwerken. De naam werd toen veranderd in Nederlande Vereniging tot Bescherming van Dieren. Tegenwoordig kennen we deze organisatie als de Dierenbescherming.

Als eerste zorgde de Dierenbescherming ervoor dat het verboden werd om honden en katten te mishandelen. Daarna werden ook andere zoogdieren en een aantal vogelsoorten beschermd. Sinds 1886 zijn alle dieren beschermd. Dierenmishandeling is vanaf dat moment een misdrijf.

Inspectie

Vroeger controleerde de veldwachter of mensen zich wel aan de dierenwetten hielden. Tegenwoordig bestaan veldwachters niet meer. Nu is er de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. De inspecteurs daarvan controleren of mensen wel goed voor dieren zorgen. Ook is er een speciaal telefoonnummer. Als je ziet dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt, kun je 144 bellen. Dit nummer kun je goed onthouden: 144, red een dier. Na een melding gaan de inspecteurs op pad om het dier te helpen.

Organisaties

In Nederland zijn er naast de Dierenbescherming ook andere organisaties voor de bescherming van dieren. Voorbeelden zijn: Stichting DierenLot, Stichting AAP, Stichting Vissenbescherming en de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Elke organisatie heeft haar eigen doelen en specialismen.

Dierenambulance

Sommige organisaties hebben dierenambulances. Deze ambulances brengen zieke of gewonde dieren naar de dierenarts zodat ze geholpen kunnen worden. Ook vangt de dierenambulance zwervende dieren op, zoals zwerfkatten en -honden. Deze dieren worden dan naar een asiel gebracht. Als dieren in nood zijn, helpt de dierenambulance ook.