Discriminatie

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens iemand buitengesloten vanwege zijn uiterlijk? Misschien was je je er niet van bewust, maar ook dat is discriminatie.

Uiterlijk en afkomst

Je mag iemand niet beoordelen op zijn uiterlijk, zijn geloof of het land waar hij vandaan komt. Niemand is beter of slechter dan een ander, iedereen is gelijk. Je discrimineert iemand als je hem buitensluit omdat hij bijvoorbeeld een andere huidskleur heeft dan jij. Hij ziet er anders uit, maar is daardoor niet een slecht mens.

Apartheid

Een bekende vorm van discriminatie is iemand beoordelen op waar hij vandaan komt en hoe hij eruitziet. Dat noem je rassendiscriminatie of racisme. In de vorige eeuw bestond in Zuid-Afrika de politiek van apartheid. Zuid-Afrikaanse mensen werden ingedeeld in de categorie blank, zwart of gekleurd. De mensen met een andere huidskleur mochten veel minder dan blanke mensen. Nelson Mandela vocht voor gelijke kansen en rechten voor iedereen en na een lange strijd werd de apartheid afgeschafd.

Grondwet

Iemand discrimineren is strafbaar. In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat we iedereen in Nederland gelijk moeten behandelen en dat we niet mogen discrimineren.