Industrie
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Een fabriek is een gebouw waar producten gemaakt worden met behulp van machines. Alle fabrieken samen noem je industrie. Heb jij een fabriek weleens van binnen bekeken?
Stoommachine
De eerste fabrieken werden opgezet na de uitvinding van de stoommachine in 1776 door James Watt. Er werd al tientallen jaren gesleuteld aan de stoommachine, maar die van James Watt werkte perfect. Dat was het begin van de industriële revolutie. Niet langer hoefden spullen met de hand te worden gemaakt. Machines, aangedreven door stoomkracht, deden het zware werk. Nu konden in kortere tijd veel meer spullen gemaakt worden. Een machine werkt tenslotte veel sneller en harder dan mensen kunnen. Een machine is nooit ziek en nooit vrij. Dat heeft James Watt slim bedacht, hè?
Gevaarlijk werk
Het is nu bijna niet voor te stellen, maar in het begin van de industriële revolutie moesten ook kinderen in fabrieken werken. Zij moesten dan simpele klusjes doen als dingen in de machine stoppen of iets aangeven. Dit lijkt simpel, maar kon ook heel gevaarlijk zijn. Alles bewoog in de fabriek en als je met je vingers tussen de machine kwam, liep het niet goed met je af. Gelukkig kwamen er wetten die verboden dat kinderen onder de 12 jaar in fabrieken mochten werken. Tegenwoordig is het in Nederland helemaal ondenkbaar dat kinderen op jonge leeftijd lange dagen werken. Zij moeten tenslotte naar school gaan om dingen te leren. Kinderen mogen tegenwoordig wel een bijbaan of vakantiebaan hebben, maar mogen vaak pas vanaf 18-jarige leeftijd ergens fulltime werken. Heb jij al een bijbaantje om zo wat geld te verdienen?
Producten
Eigenlijk wordt bijna alles wel in fabrieken gemaakt. Denk aan auto’s, vliegtuigen, kleding, voedsel, apparaten en zelfs snoep. Deze producten komen allemaal uit de fabriek. In fabrieken staan grote machines die allemaal verschillende onderdelen voor een bepaald product maken. Er werken nog wel mensen in fabrieken om de machines te bedienen en te kijken of alles goed gaat, maar zij maken de producten niet meer zelf met de hand zoals vroeger.
Boeken
-
Zeger van Mersbergen
De opkomst van de industrie; 1700-1800
Comtext, Charlie Samuels
Tijdlijn van de Industriële Revolutie
Charlie Samuels
-
Neil Morris
-
Iris Teichmann
Filmpjes
-
bron: Schooltv/HistoClips
-
bron: Schooltv/Beeldbank
Uitvindingen uit de negentiende eeuw
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Onzichtbaar Nederland in de klas
-
bron: Schooltv/Geoclips
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
Wie werken er mee aan de productie van een pizza?
bron: Schooltv/Geoclips
-
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas
Meer over Industrie op andere sites
-
Wikipedia
Informatie over fabrieken.
-
Wikipedia
Alles wat je moet weten over de stoommachine.
-
Canon van Nederland
De stroomtrein hielp de industrie in Nederland ver vooruit.
-
Wikipedia
Informatie over industrie in Nederland.
-
Wikipedia
Wat is massaproductie?
-
NEMO Kennislink
Haal jij straks je robotbewijs?