Internet

Werkstukken en spreekbeurten

Internetten is leuk als je op zoek bent naar informatie of met vrienden chat. Toch is het niet altijd leuk op internet. Hieronder lees je o.a. tips om internet voor jezelf leuk te houden.

Het Wereldwijde Web

Het World Wide Web (www) - verbindt alle apparaten met online verbinding met elkaar. De data die deze apparaten uitwisselen vormen een grote verzamelplaats van gebruikersinformatie, afbeeldingen, muziek en films. De informatie is niet tastbaar. Toch komt het via digitale communicatie op je scherm. Hoe dat precies gaat is een heel technisch verhaal over enen en nullen. Dat zijn de twee cijfers waarin echt alles eerst is omgezet. Na die omzetting is het mogelijk om data draadloos te versturen, maar ook via een kabel. Datacenters sturen het per bedrijf (provider) naar sattelieten boven de aarde. Die helpen bij het versturen van data naar een andere kant van onze wereldbol. Het is dus echt een wereldwijd web.

Links

Het internet bestaat uit miljarden bestanden. Op het internet zijn al die bestanden wel overzichtelijk. Dit komt omdat ze met elkaar verbonden zijn door 'links'. Een link is een tekst of afbeelding op een internetpagina die je kunt aanklikken. Daardoor open je een ander bestand. Twee webpagina's die met elkaar gelinkt zijn, hoeven natuurlijk niet op dezelfde plaats gemaakt zijn. Jij kunt in Nederland een website maken over bedreigde diersoorten. Vanaf deze site kun je een link maken naar de website van het Wereld Natuurfonds in Engeland. Vaak zijn links naar muziekbestanden of films op YouTube achter elkaar gezet door bijvoorbeeld Spotify of YouTube zelf. Dan zie je soms aan de Chinese of Indiase letters dat het geen Nederlandse link is. Er zijn ook links die aan cookies vastzitten. Die zie je als gebruiker niet, maar je opent ze zodra je instemt met het cookiebeleid van een website. Gevaarlijk zijn de links die je niet ziet, maar die een hacker in een bestaande link verstopt. Met zulke links kan iemand bijvoorbeeld jouw camera aanzetten.

Informatie

Op internet staat heel veel informatie. Dat is handig als je bijvoorbeeld een werkstuk gaat maken. Iedereen kan informatie op internet zetten. Daardoor wordt het internet steeds groter. Er is ook een nadeel: doordat iedereen alles op internet kan zetten, weet je niet altijd of de informatie klopt. Er staat veel informatie op het internet die niet bedoeld is om jou te informeren. Wat zit er dan wel achter? Dat is een goede vraag om over na te denken als gebruiker. Kun je de bron niet checken en is de naam of website die de informatie plaatst een beetje vaag? Grote kans dat iemand via deze website of link jouw computer of jou als gebruiker nodig heeft. Probeer er maar eens achter te komen waarvoor dat zou kunnen zijn.

Web 1.0, 2.0 en 3.0

Misschien heb je de term web 2.0 wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het eigenlijk? En is er dan ook een web 1.0? In de beginperiode van het internet, in de jaren negentig van de vorige eeuw, bestond internet vooral uit een verzameling websites. Je kon wel veel informatie vinden, maar zelf iets toevoegen was lastig. De term web 1.0 verwijst naar dit 'oude' internet. Sinds 2004 is Web 2.0 het 'nieuwe' internet waarop je informatie samen kunt delen. Je kunt nu zelf teksten, foto’s, filmpjes op internet plaatsen en anderen kunnen hier weer op reageren. Web 3.0 is de laatste manier van internetgebruik. Bij web 3.0 werken alle informatiestromen samen. Gebruikers krijgen dan informatie die op hun gebruik is afgestemd. Bovendien is er een druk dataverkeer ontstaan tussen gebruikers en hun apparaten, bijvoorbeeld een wifi-wasmachine. Profiteurs kunnen meesurfen om naar gegevens te vissen (phishing) waar ze hun voordeel mee doen.

Praten via het internet

Je kunt gamen via het internet. Je kunt bijvoorbeeld de strijd aangaan met iemand uit een ander land. Je hoeft ze niet eens te kennen. Wees wel voorzichtig als je chat met onbekenden. Je weet niet wie die ander is. Vertel nooit te veel over jezelf, zoals waar je woont, wat je telefoonnummer is of op welke school je zit. Plak een sticker over je camera en haal die er alleen af als je wilt dat een ander je ziet.