Koningsdag

Werkstukken en spreekbeurten

Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 27 april, op de verjaardag van koning Willem-Alexander. Toen Beatrix nog koningin van Nederland was, vierden we Koninginnedag op 30 april.

Koninginnedag en Prinsessedag

Wist je dat koningin Beatrix helemaal niet jarig was op 30 april? Het was de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana. Juliana was vóór Beatrix de koningin van Nederland. Lang geleden heette Koninginnedag nog Prinsessedag. Toen werd op 31 augustus de verjaardag van koningin Wilhelmina gevierd.

Koningsspelen

Op Koningsdag zie je overal de Nederlandse vlag hangen. De vrijdag vóór 27 april worden de Koningsspelen georganiseerd. Dat is een sportdag waaraan veel basisscholen meedoen. Op Koningsdag zelf zijn heel veel mensen vrij, want het is een nationale feestdag.

Koninklijke familie

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane bezoeken op Koningsdag altijd een of twee gemeenten in Nederland. Samen met de rest van de koninklijke familie krijgen ze dan een rondleiding door de stad. Daarbij zijn vaak zang- en dansvoorstellingen te zien.  

Vrijmarkt

Op Koningsdag worden in Nederland overal vrijmarkten gehouden. Soms gebeurt dat al op de avond vóór Koningsdag. Misschien ben je op Koningsdag wel eens in Amsterdam of Utrecht geweest. Daar zijn deze markten heel groot. Veel mensen verkopen dan allerlei spullen, bijvoorbeeld kleding en boeken.